Belföld

A szerb elnök is lemondott

Benyújtotta lemondását Boris Tadic szerb államfő lemondását. Az elnökválasztást május 6-ra írták ki.

Korábbi bejelentésének megfelelően Boris Tadic szerb államfő csütörtökön eljuttatta a tisztségéről történő lemondásáról szóló hivatalos dokumentumot Slavica Djukic Dejanovic parlamenti elnöknek, aki ezt követően május 6-ra kiírta az elnökválasztást.

Szerbiában ily módon május 6-án egyszerre tartanak majd elnök-, parlamenti és helyhatósági választásokat.

Az új államfő megválasztásáig és hivatalba lépéséig a parlamenti elnök látja el a köztársasági elnöki teendőket.

Tadic szerdán jelentette be, hogy tíz hónappal lerövidíti elnöki megbízatását és lemond tisztségéről, hogy a parlamenti választásokkal együtt elnökválasztásokat is tarthassanak a balkáni országban. Szerbiában már korábban bejelentették, hogy május 6-án parlamenti és helyhatósági választásokat tartanak.

Tadic újságíróknak nyilatkozva szerdán elmondta azt is, hogy jelöltként indul az elnökválasztáson, és biztos a győzelmében. Kampányának középpontjában a gazdasági reform áll majd. “Miután előremutató tendenciák tapasztalhatók hazánkban, optimistán indulok a választáson. A választás nehéz lesz, de lehetőséget ad az embereknek arra, hogy döntsenek: milyen utat válasszon az ország. Én az európai integrációt és az ország egységének megőrzését javaslom” – mondta, és megismételte Belgrád ismert álláspontját: “Nem ismerjük el Koszovót!”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik