Belföld

Új személyszállítók lépnek színre Győrben?

Több magánfuvarozó is arra készül, hogy pótolja a Győr és Budapest között április 15-től megszünő buszjáratokat.

Egyikük már ajánlatot is tett a Széchenyi István Egyetem hallgatói önkormányzatának.

Nem ígérkezik népszerűnek a győriek körében az a döntés, miszerint április 15-től módosul a buszmenetrend a párhuzamos közösségi közlekedés megszüntetése érdekében. Az Kisalföld Volán egyébként jól kihasznált járatai közül kevés marad, a forgalmat a vasútra igyekeznek terelni.

Ezzel kapcsolatban több olvasónk is jelezte, hogy a Győr-Budapest vonalon közlekedő vonatok némelyike már így is zsúfolt. Az elmúlt szombaton például a győri pályaudvaron szinte úgy préselődtek fel az utasok a Budapestre tartó reggeli Kálmán Imre expresszre, ahol mindvégig a folyosón és a W. C. előterében ácsorogtak. A Railjet szerelvényein is egyre kevesebb a hely, s a hét végén még az intercity vonatokra sem könnyű helyjegyet kapni.

Az egyetemisták többsége busszal járt a fővárosba, már csak azért is mert egy részük átszállásra használja Budapestet, onnan továbbutazik a lakóhelyére, s a csatlakozás szempontjából számukra a busz előnyösebbnek bizonyult.

Májer Eszter, a Széchenyi istván Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke érdeklődésünkre elmondta: mindenképpen szeretnék elérni, hogy az eddigi buszjáratok megmaradjanak, annál is inkább, mert jó kihasználtságuk következtében bizonyárra nem ráfizetésesek.

Nem titkolta azonban azt sem, hogy már most ajánlatot tett nekik egy fuvarozó, aki alkalmanként ezerötszáz forintért szállítanná a hallgatókat Budapestre, vagy onnan Győrbe.

Májer Eszter szerint szerint különösen a pénteki és a vasárnapi napok kritikusok az utazás szempontjából. Pénteken mennek haza a nappalisok, s ugyanakkor érkeznek a levelezősök. Vasárnap megfordul az irány.

A hallgatói önkormányzat most felméri az igényeket, megkeresi a Kisalföld Volán illetékeseit, s ezt követően ad választ az egyelőre nyilvánosen meg nem nevezett fuvarozó vállalkozónak.

Úgy tudjuk, hogy más személyszállító társaságok is fontolgatják, hogy a buszokról “leszállított” utasok számára ajánlatot tesznek. ezek az elképzelések nem csupán a diákokat, hanem a felnőtteket is érintik.Nehezíti a helyzetüket, hogy ők nyilván nem kapnak állami támogatást sem a diákok, sem az idős emberek fuvarozására.

Ha ennek ellenére pótolni tudják a kiesett buszokat, akkor az eredeti elképzelés, vagyis a párhuzamos közlekedés megszűnése, s a vasúti személyszállítás felfuttatása zsákutcába kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik