Belföld

Szóval!? Az érvelés művészei vetélkedtek

Középiskolások folytattak kedden parázs vitát a Megyei Művelődési Központban (MMK). Ott rendezták ugyanis a Szóval!? Országos Vitaverseny Közép-dunántúli regionális döntőjét.

-Eddig  hol tegeződő, hol magázódó formában szólítottam meg  vitapartnereimet, most magázódva folytatom érvelésemet – jelentette be a nyergesújfalui  Agytröszt csapat szónoka, Müller Mátyás a második forduló közepén, majd tényleg magázódva folytatta… Az MMK négy termében párhuzamosan 2-2 diákcsapat vitázott tegnap a bírák előtt, erről a tételmondatról:  “Az EU tagállamainak vissza kellene állítaniuk az állandó határellenőrzést a belső határokon.”  Az egyik csapat a tétel mellett, a másik csapat pedig ellene érvelt. Délután a csapatok szerepet cseréltek: aki korábban a tételmondat mellett kardoskodott,  a második fordulóban  ellene szólt…

Balról az Archívum csapat tagjai (a dunaújvárosi Széchenyi középiskolásai) hallgatják a nyergesújfalui Agytröszt csoportjának szónokát, Müller Mátyást, aki érvelését egy térképpel igyekszik alátámasztani (Fotó: Nagy Norbert)

A Szóval!? című  verseny igazi agytorna: hiszen a szópárbaj erős koncentrációt igényel. A  vitában megmutatkozik, kinek, miféle ismeretei vannak a  témáról, de  az is, hogyan tudja  gondolatait világosan és meggyőzően megfogalmazni. A   háromtagú csapatok disputáját bírák figyelik: azt vizsgálják megjelenik-e  minden érv cáfolata – tudtuk meg  a  verseny  projektvezetőjétől, Joós Andreától.

– Minden regionális válogatóba 8-8 diákcsoport került online-előválogató alapján. Országszerte  7 regionális fordulót tartunk, és minden régióból két csapat jut a budapesti döntőbe – mondta Joós Andrea. A harmadik helyen végzett csoportjaiból – a versenyhez kapcsolódó fotópályázat alapján – vígaszágon még két csapat kerülhet a döntőbe.

A tegnapi regionális fordulót a fehérvári Tóparti gimnázium Charlie angyalai csapata nyerte. (Tagjai: Cseh Dorina, Hodula Ildikó és Varga Zsuzsa, felkészítő tanáruk Radnai Béla.) A második helyen a  nyergesújfalui  Agytröszt csapat végzett. A harmadikak a Teleki Blanka gimnázium Szócsatárjai lettek: ők még fotóik alapján esélyesek lehetnek arra, hogy vigaszágon a budapesti döntőbe kerüljenek.

Ajánlott videó

A férfiasság válsága régi mantra, már az ókoriak is a férfivirtus hanyatlásáról beszéltek. Tevesz László történész a természeti népek beavatási rítusaitól a Pál utcai grundon át a punkig és a Harcosok klubjáig húz ívet, hogy aztán maga is csak hiányt találjon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.