Belföld

Schmitt-utódok: csend és könny

A nyilatkozatstop dacára Kövért, Ádert emlegetik. A Blikk a Schmitt-lányokról ír.

A Magyar Hírlap szerint Kövér László és Áder János közül kerülhet ki az új államfő. A lap úgy tudja, a Fidesz európai parlamenti képviselője, az angolul immár kitűnően beszélő Áder János az esélyesebb. Mivel ő is volt már legfőbb közjogi méltóság, országgyűlési elnök, teljesen tisztában van az államfői kihívásokkal. Kövér Lászlóról a Magyar Hírlap névtelen forrásai azt  mondták, nem szereti a protokollt, habitusa sem az államfői pozícióra predesztinálja. A két politikus között egyébként nincs versengés. Bármelyikük is legyen a jelölt, a legfiatalabb államfőként választhatja meg a parlament, hiszen Áder és Kövér is csak az ötvenharmadik évét tölti be az idén.

A Népszabadság szerint szintén Kövér László és Áder János a legesélyesebb, de április 16-ig a fideszes és a KDNP-s képviselőknek nyilatkozatstopot rendeltek el. Az Orbán Viktor által ismertetett kritériumrendszer Kövér Lászlóra van írva, de ő nem ambicionálja a posztot, bár utalnak jelek arra, hogy sikerül meggyőzni. A Népszabadság névtelen forrásai adottnak tekintik, hogy ha a házelnök nem él a lehetőséggel, a Brüsszelbe „száműzött” Áder János költözhet a Sándor-palotába. Trócsányi László alkotmányjogászt ajánlotta Orbán figyelmébe az iPaden alkotmányozó Szájer József EP-képviselő. A párizsi nagykövetet a fideszesek azért tartanák alkalmasnak, mert volt brüsszeli nagykövet, a velencei bizottság tagja, szakterülete az európai közjog. „Igazi jogtudós, és a szabadságharcos időkben alkalmas államfő is lehetne, mert konzervatív” – mondta az egyik fideszes, aki támogatná.

Nagyon szomorú a Schmitt-család

Nagyon letört az egész család – írja a Blikk, megszólaltatva Schmitt Pál lányait. A lemondott államfő tengerentúlon élő lánya elmondta, családjuk olyan szerető és összetartó, hogy azt senki sem gondolná. Makray Katalin „bástyaként áll férje mellett”, itthon élő lányai, Petra és Gréta naponta többször is átszaladnak apjukhoz az unokákkal, hogy eltereljék gondolatait. Schmitt Pál legkisebb lányát, Grétát viselték meg legjobban a történtek. A bulvárlapnak is csak annyit mondott, hogy édesapját szerette, szereti, szeretni fogja, és nagyon büszke rá, hogy meghozta ezt a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik