Belföld

Gyengült a forint szerdán a bankközi devizapiacon

Kockázatkerülő nemzetközi befektetői hangulatban gyengült a forint szerdán.

Az eurót délután négy órakor 295,24 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a kedd délutáni 293,83 forint után. Szerdán napközben 296 forint feletti eurójegyzésre is volt példa.

A svájci frank szerdán délután 245,10 forinton állt a kedd délutáni 244,18 forint után, a dollár 224,50 forintra erősödött 220,63 forintról, a japán jen pedig 2,7270 forintra 2,6796 forintról. Kedden a forint még 295 feletti eurójegyzésekről 294 forint alatti eurójegyzésekre erősödött, miután a piacok pozitívan értékelték az MNB új likviditásnövelő eszköze, a kétéves futamidejű fedezett hitel első tenderét, illetve kedvező piaci fogadtatásra talált az ÁKK heti rendszeres diszkont kincstárjegy aukciója is.

Szerdára viszont a befektetői kockázatvállalási hajlandóság negatív fordulatot vett, miután a Fed nyíltpiaci bizottsága legutóbbi kamatdöntő ülésén készült és kedden este közzétett jegyzőkönyv rácáfolt a mennyiségi monetáris lazítás folytatására, egy harmadik monetáris enyhítő program indítására számító piaci konszenzusra. A befektetések átcsoportosítása kockázatosabb eszközökből dollár eszközökbe a dollár erősödését, az euró gyengülését vonta maga után. Tovább gyengítette szerdán az euró árfolyamát a hozamemelkedéssel zárult spanyol kötvényaukció, valamint a recessziós aggodalmakat alátámasztó euróövezeti beszerzési menedzser index közzététele.

A romló kilátásokat az euróövezeti perifériális országok szuverén törlesztésbiztosítási ügyleteiből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazásának ugrásszerű emelkedése követte. A spanyol 5 éves szuverén adósság CDS-árazása például 20 ponttal az idei legmagasabb szintre szökött fel.

Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke az EKB kamattartó döntését követő gazdasági helyzetjelentésében számos tartósan ható kockázati tényezőre utalva nem oszlatta el a piac euróövezeti recessziós aggodalmait, hangsúlyozta viszont a strukturális átalakítási intézkedések következetes végrehajtásának és a költségvetési szigor fenntartásának szükségességét a tagországoknál a befektetői bizalom helyreállítása érdekében. Az euró a kedden jellemző 1,33 dollár feletti jegyzésekről szerda délutánra 1,31 dollár közvetlen közelébe gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik