Belföld

Fénnyel gyógyítják Szegeden a szénanáthát

A szegedi fizikusok és orvosok által kifejlesztett fototerápiás eljárás a szénanátha és különböző bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.

A Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikája és az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének kutatócsoportja Prof. Dr. Kemény Lajos tanszékvezető egyetemi tanár, a klinika igazgatója, valamint Ignácz Ferenc fizikus, tudományos munkatárs vezetésével bő egy évtizede elsőként fejlesztette ki azt a fototerápián alapuló eljárást, amellyel sikeresen kezelhetők a szénanáthában szenvedő betegek – tájékoztatta a Szeged24-et Szalai Tamás
az SZTE TTIK közkapcsolati titkára.

A kutatócsoport tagjai már a kilencvenes évek második felében közöltek olyan publikációkat, melyekben az UV-B tartományú fény (eredetileg egy 308 nanométeres hullámhosszú sugárzást kibocsátó Xe-Cl excimer lézer) gyógyászati lehetőségeit tárgyalták. Mivel azonban az excimer lézerek orvosi rendelőkbe való telepítése sok nehézséggel járt volna, a kutatók egy más típusú eljárás kifejlesztésébe fogtak.

A végül Rhinolight néven szabadalmaztatott, a Videotonnal együttműködve kialakított orvosi készülék által kibocsátott fény összintenzitásának – a szöveti károsodásokat és egyéb mellékhatásokat elkerülendő – csak 5 százaléka esik az UV-B tartományba; a többi a látható (~70 %) és UV-A (~25%) tartományból ered.

Az elmúlt években sikerült igazolni, hogy a Rhinolight-tal végzett, rövid és fájdalommentes kezelések nagyon jó hatásfokkal alkalmazhatóak a szénanátha és egyéb, allergiás eredetű felsőlégúti betegségek tüneteinek enyhítésére, illetve megszüntetésére. A további vizsgálatok során kiderült, hogy ezen készülék használata szintén nagyon jó gyógymódként szolgál különböző bőrbetegségek esetében is – erre a célra elkészült a berendezés egy módosított változata is.

Jelenleg további, bíztatónak tűnő kutatások folynak azirányban, hogy a Rhinolight alkalmas lehet-e orr-, homlok- és arc-melléküregi gyulladások, valamint akár orrpolip gyógyítására is. A közeljövőben várható egy két évet felölelő, hat hazai egészségügyi centrumban (Budapest, Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc) végzett klinikai vizsgálatsorozat eredménye. A résztvevő betegeken végzett vizsgálatok mind az operáció előtti, mind – más csoportokban – az operáció utáni (ún. posztoperatív) kezelésekre is kiterjedtek. Hamarosan Németországban is elkezdik a készülék tesztelését az orrpolip kezelési lehetőségei kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik