Belföld

Fehérvár sem tud a volános szerződésbontásról

Székesfehérváron minden érintett fél cáfolja a Népszabadság Online állításait azzal kapcsolatban, hogy júniustól nem járnak a buszok Székesfehérváron.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre Zrt.-re (MNV) hivatkozva azt állította mai cikkében a Népszabadság Online, hogy június 1-jén az Alba Volán Zrt. felmondja a helyi autóbuszjáratok közlekedésére kötött szerződését Székesfehérvár önkormányzatával. Ezt az Alba Volán vezérigazgatója a Fehérvár24-nek a leghatározottabban cáfolta, amit meg is jelentettünk.

A tartozásokról és a kialakult helyzetről kérdeztük a polgármesteri hivatal vezetőjét. Dr. Bóka Viktor tájékoztatott minket arról, hogy az online-on megjelent állítások több sebből véreznek. 2011-ben összesen 180 millió forintot, idén pedig március 5-ig már összesen 179 millió forintot utalt át a város a fehérvári közlekedési vállalatnak – mondta a jegyző. Mindemellett a város idén már átutalt 110 millió forintot a szolgáltatás biztosítására az Alba Volánnak, ami alapján a központi költségvetésből hasonló összegű normatív támogatás is igényelhető, ráadásul megkapta a vállalat a rendkívüli közgyűlés által odaítélt 69 millió forintnyi támogatást, ami a tavalyi veszteségek fedezetéül szolgál.

A város jegyzője úgy nyilatkozott, nem tartja megoldásnak, ha a város folyamatosan díjat emel, amit idén már kétszer is megtett, miközben járatokat ritkít, vagy szüntet meg.

A HNV által emlegetett 370 millió forintos tartozás nem Székesfehérvárt terheli. A 2011-ben kimutatott fogyasztói árkiegészítés pontos összege 351.718.000 forint, amivel a törvény által előírt módon az állam tartozik az MNV-nek. Ebben a helyzetben ez úgy néz ki, hogy Székesfehérvár egy fillérrel sem tartozik az Alba Volánnak, és szerencsésebb lenne, ha az MNV ezt az ügyét közvetlenül az állammal rendezné le.

Mint megtudtuk, ha az MNV felbontaná mégis a szerződést, akkor az a szerződés felmondását követő egy év múlva lépne életbe. Székesfehérvár már a finisben jár a városi szinten egyeztetett új buszmenetrend elkészítésében, és lehetősége van arra, ha a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre Zrt. majd megteszi azt a lépést, amit a Népszabadság Online leközölt, akkor pályáztatás nélkül megbízhat bármely más vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik