Belföld

Drasztikusan drágulhat a szemétszállítás

A szemétszállítási díjak drasztikus növekedését, az illegális lerakók elszaporodását és a hulladékpiac államosítását várják szakértők a tegnap részletes vitára bocsátott új hulladékgazdálkodási törvénytől – írja a Népszava.

Szerintük a legnagyobb gond az, hogy az új törvény monopolizálná a hulladéküzletágat, emellett kérdéses, hogy a tervezet egyáltalán megfelel-e az uniós elvárásoknak. A kormányzat rátelepedése a piacra egy újabb, évi százmilliárd forintos nagyságrendű üzlettel gazdagítaná a fideszes magáncég-gyűjteményt – írja a lap.

Az állam és az önkormányzatok még idén átvennék az irányítást a cégek felett. Erre reagálva a közelmúltban több hulladékkezeléssel foglalkozó cég fordult az EU-hoz, hogy vizsgálják meg a rendelkezést, a törvény elfogadásának ugyanis újabb kötelezettségszegési eljárás lehet a következménye.

Harangozó Gábor (MSZP) szerint az Orbán-kormányt nem zavarná az ország ellen meginduló újabb eljárás, mivel tudják, hogy a mostani szabályok megszegéséért a következő kormány fog fizetni súlyos milliárdokat.

A júliusra tervezett hatálybalépést követően a szemétszállítási díjak körülbelül harminc százalékkal drágulnak majd, a jövő év elejétől – az ágazat teljes államosításának időpontjától – pedig újabb áremelkedés következik. A szakemberek szerint ez az illegális szemétlerakók elszaporodásához vezetne.

A Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája a Népszava kérdésére azt válaszolta, azért drágul a szemét elhelyezése, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba, valamint teljesüljenek a törvényjavaslatban meghatározott újrahasznosítási arányok. A hulladéklerakási járulék bevezetését a kormány a környező országokhoz hasonlóan lépcsőzetesen kívánja végrehajtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik