Belföld

Bringán a határtól Győrig

Jövőre már Ausztriából, illetve az osztrák-szlovák hármas határtól is el lehet jutni kerékpárúton Győrig.

Tavaly júliusban indult el a Mosonmagyaróvárt Hegyeshalomnál a határral összekötő út építése; a mintegy 13 kilométeres létesítményt heteken belül avatják fel. Szerdán pedig egy újabb projekt munkálatai kapták meg a zöld jelzést.

Ennek keretében a szlovákiai Oroszvártól Dunacsúnyon át a rajkai határátkelőig, magyar oldalon pedig Rajkán át a Bezenye déli végén fekvő Paprétig épül három méter széles kerékpárút. (Az átmérő fontosságát az adja, hogy ekkora szélességet tartanak alkalmasnak a nemzetközi kerékpáros szervezetek arra, hogy egymással szemben kényelmesen bringázhassanak az úton lévők.)

A 2,1 millió eurós költségek 85 százalékát uniós forrásból, tizedét magyar állami támogatásból fedezik; a pénz hetven százalékát a 8,7 kilométeres magyar szakaszon költik el, ahol a legtöbb helyen a szó szoros értelmében zöldmezős a beruházás, hiszen szántók szélén fut a főút mellett. A határ túloldalára tervezett 7,6 kilométeres rész legnagyobb része a Duna töltésén fut, ahol alapozni nem kell, csupán egy ott futó makadám utat betonoznak le.

– Nagyon örülünk, hogy kezdődhet az építkezés, hiszen 2005 óta háromszor pályáztunk sikertelenül a tervvel – mondta Kammerhofer Róbert bezenyei polgármester szerdai projektindítón.

A kontinenst behálózó EuroVelo kerékpárút-rendszer 6-os gerincútjához kapcsolódó építkezés szeptemberre készül e. Az átadást követően végig kerékpárúton közlekedhetünk Pozsony, illetve Bécs és Győr között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik