Belföld

Tiltakoztak a szervátültetettek

Gyógyszereik támogatásának esetleges változásai ellen tiltakoztak szervátültetettek kedden Budapesten.

Több mint félszázan gyűltek össze a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) egyik épülete előtt, hogy Réthelyi Miklós miniszternek átadják petíciójukat, amelyben azt követelik: vonják vissza azokat a jogszabályokat, amelyek a szervkilökődés kivédésére használt originális és generikus transzplantációs készítményeket is terápiás fix csoportba sorolja. Ez azt jelenti, hogy a tavaly bevezetett, negyedévenkénti vaklicit során dőlhet el, hogy a transzplantált betegeket mely, aktuálisan legolcsóbb készítményre kell átállítani.

Székely György, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke azt mondta: a szervkilökődés esélye minden gyógyszerváltásnál mintegy 25 százalék. A gyógyszer cseréje olyan hatásmechanizmusokat válthat ki a szervátültetettek szervezetében, amely betegséget, rosszabb esetben halált is okozhat. Tari Tamás, a Magyar Májátültetettek Szövetségének elnöke elmondta: a szervátültetettek számára nem biztos, hogy jó a legolcsóbb gyógyszer. Becsléseik szerint a szervkilökődést gátló készítmények terápiás fix csoportba sorolásával a gyógyszerkasszában nem lehet számottevő megtakarítást elérni. Az esetleges szervkilökődés veszélye viszont emberéleteket jelenthet – tette hozzá.

A petíciót Horváth Ildikó, a Nefmi egészségügyi államtitkárságának egészségpolitikai főosztályvezetője vette át. Mint elmondta: az államtitkárság már utánanézett az ügynek, és kiderült, a vaklicit nem érintette a
szervkilökődés megelőzésére szolgáló készítményeket, és nem is fogja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik