Belföld

Plágiumügy miatt mond le Tulassay testvére

Lemond a Semmelweis Egyetem (SE) Habilitációs Bizottságának elnöki tisztéről Tulassay Zsolt.

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy a Clinical Gastroenterology tudományos folyóirat főszerkesztője visszavonta két orvosnak, Tulassay Zsoltnak és Herszényi Lászlónak 2010 áprilisában a lapban megjelent közös munkáját. Tulassay Zsolt Tulassay Tivadarnak, a Semmelweis Egyetem rektorának a testvére.

Az egyetem körül kialakult helyzet miatt nem ért meglepetésként ennek a néhány évvel ezelőtti történetnek a felelevenítése, amelynek értelmezéséről már akkoriban is hosszas vita folyt – írta közleményében Tulassay Zsolt. Az SE által az MTI-hez eljuttatott közleményben az orvos felidézte: a lap kiadója kérte fel egy orvosi téma szakirodalmát összefoglaló közlemény megírására 2009-ben. A felkérést kollégájával, Herszényi Lászlóval megosztva teljesítették.

“A megjelenést követően a szerkesztőség a következőt jelezte: összefoglalónk néhány általános megállapítást tartalmazó mondata – és nem új eredményeket bemutató szövegrésze – azonos Wallace és munkatársai 2008-ban megjelent, szintén összefoglaló jellegű munkájának néhány mondatával” – írta Tulassay Zsolt. Hozzátette: a forrást az irodalomjegyzékben feltüntették, és a szövegben is idézték.

“A társszerzőségben írt összefoglalóban megjelent, átvett mondatokról a szerkesztőségi levélből csak utólag értesültem” – írta közleményében Tulassay Zsolt. Mint kifejtette, ezt követően az idézetek jellegéről hosszas levelezést folytattak a szerkesztőség munkatársaival, amelynek nyomán a szerkesztőség úgy döntött, visszavonják a cikket. Hozzátette: “ennek során kértük, hogy a mi álláspontunk is jelenjen meg a lapban, ezt a kérést a kiadó nem teljesítette”. Tulassay Zsolt közleményét azzal zárta: “az egyetem körül kialakult jelenlegi érzékeny helyzetben úgy tartom helyesnek, hogy a Semmelweis Egyetem Habilitációs Bizottsági elnöki tisztemtől megválok”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik