Belföld

Utcára vonulnak az Auchan dolgozói

A szakszervezet azért tiltakozik, mert a tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról.

Szombaton egész napos demonstrációra készülnek az Auchan dolgozói. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke a Hír24-nek elmondta: a tiltakozó megmozdulást az Auchan Magyarország Kft. óbudai üzletéhez szervezték. Az Auchan munkavállalói azért döntöttek a demonstráció mellett, mert a többfordulós tárgyalásokon nem sikerült megegyezni a bérkompenzációról. A tárgyalások közben a cég egyik ajánlata sem volt elfogadható a szakszervezet számára, mivel azok nem biztosították volna a nettó bérek és béren kívüli juttatások értékének megőrzését.

Mint ismert, az adórendszer változása miatt a kispénzű emberek terhei is nőttek. A kormány ugyan rendeletben szabályozta az elvárt béremelés mikéntjét, a vállalat ennek ellenére nem hajlandó megadni azt. Pedig a kabinet a versenyszféra munkáltatóit is kompenzálja, azaz lehetővé teszi, hogy az elvárt béremelés okozta többletköltségeket a szociális hozzájárulási adóból le lehessen vonni. A munkavállalók nem fogadják el, hogy a vállalat az elvárt béremelést a szociális, béren kívüli juttatások egyes elemeinek a bruttó bérbe történő beépítésével oldja meg. Annak ellenére, hogy a szakszervezet tiltakozik a béren kívüli juttatásoknak a bruttó bérbe történő beépítése ellen, az Auchan vezetői már tájékoztatják az elhatározásukról a munkavállalókat – tájékoztatott a munkavállalói érdekképviselet – tette hozzá.

Az elnök elmondta: a probléma nem csak az Auchannál jelentkezett, a Tesco sem kompenzált még, a Sparnál pedig a megállapodás ellenére csökkentek a munkavállalók jövedelmei. Azok a cégek, amelyek a fizetéseket megemelték, finoman, lassan, de határozottan csökkentik a munkavállalóik létszámát. A fő probléma, hogy a külföldi anyacégek bizalmatlanok a jelenlegi kormánnyal szemben, de a válságban egyébként sem szívesen vállalnák magukra a megnövekedett terheket. A multik hazai vezetői abban lettek volna érdekeltek, hogy javuljon a munkavállalók helyzete, tehát nem az ő döntésük a kompenzáció elmaradása. A Tescónál még tartanak a bértárgyalások, a Spárnál pedig megállapodás is született már. Utóbbinál megadták a kompenzációt, tehát a dolgozók tízezer forint körüli fizetésemelést kaptak, a jövedelmük azonban így is csökkent, minimum ötezer forinttal. A juttatások egy részét ugyanis elvonták.

Jó példa is van. Például a vidéki ÁFÉSZ-ek zöme a rendeletnek megfelelően megemelte a dolgozók bérét, körülbelül havi 10-12 ezer forinttal. A cég a teher 5 százalék fölötti részét leírhatja az adójából, és további három százalékra pályázhat is egy európai uniós tenderen.

A demonstráció hivatalos bejelentése után az Auchan közleményben reagált: mint írja “mindent megtesz a munkavállalók bérének szinten tartásáért. Az Auchan Magyarország Kft. és a KASZ képviselői az elmúlt hetek során több alkalommal egyeztetettek a vállalatnál az ez évben tervezett béremelésről. A vállalat javaslatait a szakszervezet rendre elutasította, így megállapodás – bár mindkét fél erre törekedett – nem született.”

Majd így folytatja: “A vállalat vezetése tudatában van annak, hogy az elmúlt hónapokban bekövetkezett jogszabályi változások egy része kedvezőtlenül hatott a munkatársak nettó jövedelmére, ezért a vezetőség a gazdasági eredmények által lehetővé tett legmagasabb béremelést kívánja adni dolgozóinak.”

„Elsődleges célunk, hogy munkatársaink számára biztos, fenntartható mértékű bért tudjunk kínálni. A szakszervezet által igényelt béremelések nincsenek összhangban a vállalat teljesítményével, ezért nem tudnánk kigazdálkodni” – mondta Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója. Az évek óta tartó nehéz gazdasági helyzetben – sok más vállalattal szemben – az Auchan nem bocsátott el dolgozót, ami komoly erőfeszítés eredménye. A vállalat minden takarékossági intézkedést meglépett már az elmúlt időszakban, hogy a munkahelyeket megőrizze. Az Auchan 2011. évi eredményei a 7 milliárd forintot meghaladó veszteséggel, és a 2012. év első két hónapjában a fogyasztás gyengülését jelző adatok alapján hiányoznak azok a gazdasági feltételek, amelyek alapján a javasolt béremelést biztosítani tudnák. „Az idei évre remélt gazdasági eredményeink javulásával azonban tervezzük a bérek további emelését, ahogyan eddig, úgy a jövőben is” – tette hozzá a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik