Belföld

Kósa: Schmitt Pál államférfihoz méltó döntést hozott

A Fidesz alelnöke szerint Schmitt Pál a lemondásával államférfihoz méltó döntést hozott: komolyan vette esküjét, és azt mondta, nem tudja képviselni a nemzet egységét.

Kósa Lajos a TV2 Mokka című műsorában kijelentette: leköszönéséhez a köztársasági elnök az első adandó alkalmat használta ki, hiszen megbízatását az Országgyűléstől kapta, és az őt érintő testületi döntések meghozatala után a Ház első ülésén jelentette be lemondását. “Végre van valaki, aki húsz év után először egy ilyen helyzetben Magyarországnak példát mutat, a saját személyes szempontjait félreteszi, és azt mondja, hogy lemond” – jelentette ki Kósa Lajos, aki emlékeztetett arra: “Derült ki miniszterelnökről, hogy pufajkás volt, vállat rándított, és azt mondta, na és”, derült ki miniszterelnökről, hogy kém volt, az is kiderült kormányfőről, hogy csalt, hazudott, majd a következőről, hogy gazdasági emberként nem fizetett ki beszállítókat.

Arra a kérdésre, hogy Kövér László elfogadható lenne-e a Fidesz számára államfőként, azt válaszolta: “Azt a döntést hoztuk, hogy semmilyen nevet nem kommentálunk.” Mint mondta, ezzel el akarják kerülni azt a helyzetet, “amelyet a szocialisták produkáltak a miniszterelnöki casting kapcsán”. Az Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök által megfogalmazott elvárásokat ismertetve Kósa Lajos azt mondta: olyan emberre van szükség, aki elfogadja az alaptörvény szellemét. Emlékeztetett arra, hogy a hétfői ötpárti egyeztetésen, valamint a Fidesz-KDNP frakciószövetség ülésén is az a gondolat fogalmazódott meg: a folyamatot nem szabad elhúzni. Orbán Viktor, miután konzultál a pártelnökséggel, a frakcióelnökséggel és a kormánnyal, április 16-án tesz javaslatot. Kósa Lajos Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektorának lemondását úgy kommentálta: nagyon rossz döntést hozott, ő pánikolt be egyedül, egy felső vezető nem viselkedhet így.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik