Belföld

Jogerősen hét és fél év börtön a társát megölő hajléktalannak

Súlyosította, jogerősen hét és fél év börtönbüntetést szabott ki a Győri Ítélőtábla kedden arra a férfira, aki 2010 nyarán agyonverte hajléktalan társát.

Az ítélet indokolásakor Kovács Tamás bíró arról beszélt: az elsőfokú ítélettel szemben arra a következtetésre jutottak, a tett pillanatában az volt Szax János szándéka, hogy megölje áldozatát, ezért bírálták felül a nem jogerősen hatéves börtönt kiszabó döntést.

Majoros Gábor ügyész arra hivatkozva kérte a tárgyaláson a büntetés súlyosítását, hogy aki a neki háttal álló, elmenni készülő sértett fejét négyszer, nagy erővel ütötte meg egy fakaróval, annak az volt a célja, hogy áldozata életét veszítse.

Érvelése szerint a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság első fokon kiszabott büntetése oly közel van a törvényi minimumhoz, hogy az semmiféle visszatartó erővel nem bír.

A férfi kirendelt védője ezzel szemben arra helyezte a hangsúlyt: Szax János kezdettől fogva beismerésben volt, egy folyamatosan fennálló, gyakran nem csupán szóbeli összecsapásokból álló konfliktus végére tett pontot a cselekmény, amiért ügyfele most bíróság előtt áll.

Mindezek alapján azt kérte, a bíróság állapítsa meg, hogy a vádlott erős felindulásban cselekedett, s ezért enyhébb büntetést szabjanak ki rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik