Belföld

Ebadta ügy – sok a panasz a kutyagumira Fehérváron

hir24
hir24

2012. 04. 03. 14:10

Sokan panaszkodnak a lakossági fórumokon a járdán, parkokban hagyott kutyaürülékre. Sokan pedig feljelentik a szomszédjukat, ha annak kutyája nyüszít vagy ugat. Na de mit is ír elő a rendelet?

Felelős kutyatartás a városban – a kutyatoalett nem helyettesíti a gazdát.  Székesfehérváron a 171 kutyatoalettből évente több mint egymillió darab zacskó fogy és minden másnap ürítik is az ürülékes szemeteseket. Ez azonban nem helyettesíti a felelős kutyatartást.

A jelenleg hatályos állattartási rendelet szerint a tulajdonos köteles a kutyáját úgy tartani, hogy a szomszédságában lévő lakók nyugalmát ne zavarja és testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen. Külön kitér a rendelet arra, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét a közterületről az állat tartója köteles azonnal eltávolítani. Négylábú barátainkat a közterületen pórázon, lépcsőházakban, liftekben pedig csak szájkosárral rövid pórázon szabad vezetni, közterületen pedig el sem lehet engedni a pórázról a kutyákat.

kutya ()
Az angliai Eastbourne városban akár 300 ezer forintnyi bírság is kiszabható, aki nem takarít fel kutyája után

Ha a gazda otthagyja a kutya ürülékét a közterületen, csak akkor lehetséges a felelősségre vonása, ha tetten érik. Ha ez megtörténik akkor harmincezer forintos bírságra számíthat gazda. A Polgármesteri Hivatal Szabálysértési Irodájára egyébként a legtöbb bejelentés a szomszéd kutya ugatása, nyüszítése miatt történik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.