Belföld

Ebadta ügy – sok a panasz a kutyagumira Fehérváron

24.hu
24.hu

2012. 04. 03. 14:10

Sokan panaszkodnak a lakossági fórumokon a járdán, parkokban hagyott kutyaürülékre. Sokan pedig feljelentik a szomszédjukat, ha annak kutyája nyüszít vagy ugat. Na de mit is ír elő a rendelet?

Felelős kutyatartás a városban – a kutyatoalett nem helyettesíti a gazdát.  Székesfehérváron a 171 kutyatoalettből évente több mint egymillió darab zacskó fogy és minden másnap ürítik is az ürülékes szemeteseket. Ez azonban nem helyettesíti a felelős kutyatartást.

A jelenleg hatályos állattartási rendelet szerint a tulajdonos köteles a kutyáját úgy tartani, hogy a szomszédságában lévő lakók nyugalmát ne zavarja és testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen. Külön kitér a rendelet arra, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét a közterületről az állat tartója köteles azonnal eltávolítani. Négylábú barátainkat a közterületen pórázon, lépcsőházakban, liftekben pedig csak szájkosárral rövid pórázon szabad vezetni, közterületen pedig el sem lehet engedni a pórázról a kutyákat.

kutya ()
Az angliai Eastbourne városban akár 300 ezer forintnyi bírság is kiszabható, aki nem takarít fel kutyája után

Ha a gazda otthagyja a kutya ürülékét a közterületen, csak akkor lehetséges a felelősségre vonása, ha tetten érik. Ha ez megtörténik akkor harmincezer forintos bírságra számíthat gazda. A Polgármesteri Hivatal Szabálysértési Irodájára egyébként a legtöbb bejelentés a szomszéd kutya ugatása, nyüszítése miatt történik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.