Belföld

Ebadta ügy – sok a panasz a kutyagumira Fehérváron

Sokan panaszkodnak a lakossági fórumokon a járdán, parkokban hagyott kutyaürülékre. Sokan pedig feljelentik a szomszédjukat, ha annak kutyája nyüszít vagy ugat. Na de mit is ír elő a rendelet?

Felelős kutyatartás a városban – a kutyatoalett nem helyettesíti a gazdát.  Székesfehérváron a 171 kutyatoalettből évente több mint egymillió darab zacskó fogy és minden másnap ürítik is az ürülékes szemeteseket. Ez azonban nem helyettesíti a felelős kutyatartást.

A jelenleg hatályos állattartási rendelet szerint a tulajdonos köteles a kutyáját úgy tartani, hogy a szomszédságában lévő lakók nyugalmát ne zavarja és testi épséget, egészséget ne veszélyeztessen. Külön kitér a rendelet arra, hogy a kedvtelésből tartott állat ürülékét a közterületről az állat tartója köteles azonnal eltávolítani. Négylábú barátainkat a közterületen pórázon, lépcsőházakban, liftekben pedig csak szájkosárral rövid pórázon szabad vezetni, közterületen pedig el sem lehet engedni a pórázról a kutyákat.


Az angliai Eastbourne városban akár 300 ezer forintnyi bírság is kiszabható, aki nem takarít fel kutyája után

Ha a gazda otthagyja a kutya ürülékét a közterületen, csak akkor lehetséges a felelősségre vonása, ha tetten érik. Ha ez megtörténik akkor harmincezer forintos bírságra számíthat gazda. A Polgármesteri Hivatal Szabálysértési Irodájára egyébként a legtöbb bejelentés a szomszéd kutya ugatása, nyüszítése miatt történik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik