Belföld

Ötpárti egyeztetés az államfőjelölésről

Már Kövér László az ideiglenes köztársasági elnök. Este hétkor ötpárti egyeztetés lesz az államfőjelölésről.

Meglepő fordulat Schmitt-ügyben

Sokakat ért meglepetésként a köztársasági elnök lemondása, bár voltak előjelei a döntésnek. Mint arról a Szeged24 beszámolt, Schmitt Pál hosszasan védte saját álláspontját beszédében, méltatlannak nevezte az ellene felhozott vádakat, elhibázottnak nevezte a SOTE döntését, de a felszólalás végén bejelentette, hogy lemond hivataláról. A beszéd közben az ellenzék folyamatos bekiabálásokkal zavarta Schmitt Pál beszédét, Kövér László pedig a beszéd végén felháborítónak nevezte az ellenzéki képviselők viselkedését.

A bejelentést hosszas taps fogadta az ellenzéki padsorokból. Az ellenzéki frakcióvezetők hozzászólásukban üdvözölték a döntést.

Ez az ügymenet

Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök megbízatása megszűnik a megbízatási idejének lejártával, halálával, ha kilencven napot meghaladó időn át képtelen feladatköreinek ellátására, továbbá ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn, összeférhetetlenség kimondásával, a lemondásával vagy ha megfosztják a tisztségtől.

A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. A parlament tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.

Lázár János később elmondta: a házbizottság ülésén egyetértés volt arról, hogy a parlament még hétfőn döntsön az államfő lemondásának elfogadásáról. Ezután és a határozathozatalokat követően jöhet létre a pártok közötti egyeztetés.

Lázadó fideszesek

Közben kiderült, hogy a fideszes képviselőcsoportot erősen megosztotta a kérdés. Nem vagyok hajlandó beállni “az üvöltő falkába”, Schmitt Pál kitűnő ember – fogalmazott a köztársasági elnök lemondó nyilatkozatára nemmel voksoló Wittner Mária fideszes politikus hétfőn az MTI-nek. A szintén nemmel szavazó Szabó Tamás fideszes képviselő szerint egy ilyen világos politikai támadásra nem ezzel a lépéssel kellett volna reagálni.

Wittner Mária azt mondta, ez az ügy nem a kisdoktoriról szólt. Hanem Schmitt Pál személye elleni irányuló támadás volt – tette hozzá. Úgy fogalmazott: megérti a köztársasági elnök döntését, de sajnálja azt.

Az államfő hetvenéves, és már nagyon sok mindent letett a nemzet asztalára – mondta a kormánypárti politikus, aki felidézte Schmitt Pál két olimpiai aranyérmét, majd kitért arra, hogy spanyol és svájci nagykövetként is megállta a helyét. Az olimpiai bizottság vezetőjeként tett a magyar sportért, és amit letett az asztalra azt a nemzet érdekében tette – hangsúlyozta.
Ha nem volt megfelelő az általa készített kisdoktori, akkor a benyújtáskor kellett volna ezt jelezni, de akkor elfogadták – folytatta a fideszes képviselő.

B. Nagy tartózkodott, Lázár nem szavazott

Tartózkodó szavazatot adott le hat fideszes politikus, B. Nagy László, Csóti György, Csöbör Katalin, Kőszegi Zoltán, Meggyes Tamás és Sebestyén László.
Jelen volt, de nem szavazott Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Horváth Zsolt kecskeméti képviselő, továbbá több ellenzéki politikus.

A NOB is vizsgálódik

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is fogja vizsgálnia a plágiumügyet, amely Schmitt Pál lemondásához vezetett, és ezek után dönti el, hogy tegyen-e bármilyen lépést a régi NOB-tag ellen – közölte hétfőn a lausanne-i székhelyű szervezet.

A NOB közölte: “be fogja kérni az üggyel kapcsolatos jelentéseket, tanulmányozni fogja azokat, majd fontolóra veszi, szükség van-e bármilyen lépés megtételére“.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik