Belföld

Megszívták a bagósok! Vége a türelmi időnek

Január 1-jével komoly szankciókat szabtak ki a dohányosokra. A törvény április 1-től élesben is él, mostantól fizethetnek a bűnbe eső cigarettások.

Megoszlanak a vélemények a szigorított dohányzási szabályozás körül, van aki örül, hogy ezentúl füstmentesen szórakozhat a vendéglátóhelyeken, van aki a törvény hatására nagyobb erőfeszítést tesz a leszokás érdekében, a bagósok nagy része viszont felháborítónak tartja a rendelkezést.

Szankció, szankció hátán

Január 1-től ugyanis tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben, így például nem füstölhetnek az érintettek szórakozó- és vendéglátóhelyeken, sem a munkahelyeken, sem közlekedési eszközökön és a hozzájuk tartozó megállókban, de tilos rágyújtani a játszótereken valamint ötméteres körzetükben is. Persze a törvény további szabályozást is előír, például azt, hogy nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, és a vonatokon sem. A tiltások tengerében azért maradtak mentőövek, hiszen továbbra is lehet pöfékelni szabad levegőn, az említett intézmények bejáratától öt méterre, és a szabadtéri szórakozóhelyeken, vagy kerthelyiségekben is meggyújthatják a dohányosok a cigit.

Már lehet büntetni

Bár a törvény január 1-től él, a türelmi idő alatt, vagyis április 1-ig az ÁNTSZ munkatársai nem szabtak ki büntetést. Vasárnaptól viszont szabad a „vásár”, a hatóság folyamatosan ellenőrzi a rendelet betartását, akit tetten érnek, az pedig komoly büntetésre számíthat. Magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében akár 2,5 millió forintig terjedő bírsággal is sújthatják a szabálytalankodókat.

Győrben is háborognak a dohányosok

Ákos kisebb-nagyobb megszakításokkal már 20 éve a dohányosok táborát erősíti. Akkor sem tette le a blázt, amikor megugrott egy doboz cigaretta ára, így azt mondja, most, a rendelet ellenére sem fog lemondani káros szenvedélyéről. „Naponta 150 kilométert ingázom, sokszor átszállással közlekedem, így nem egyszer perceket várakozom az állomásokon. Győrben betartom a cigi stopot, de a kisebb megállókban nem, mert azért nem fogom elhagyni a peront, és esetleg lekésni a vonatot, hogy rágyújthassak egy cigarettára. Aki nem dohányzik, az nyílván nem fogja megérteni a bagósok problémáját, de szerintem nem teljesen átgondolt ez a törvény” – mondta Ákos a Győr24-nek. Hozzátette, hogy a vendéglátóhelyek esetében egyetért a szankciókkal, az intézmények, munkahelyek területén pedig megoldható, hogy a dolgozók egy nyílt területen pöfékeljenek.

Alapvetően elmondhatjuk, hogy megszívták a bagósok, a java pedig csak most jön, most, amikor már a büntetést is élesben osztogatják a szakigazgatási szervek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik