Belföld

Indul a “versmaraton” Szegeden

24.hu
24.hu

2012. 04. 02. 08:57

A versünnep aktualitását Juhász Gyula április 4-re és József Attila április 11-re eső születésnapja adja.

A Bálint Sándor Művelődési Házban a Szegedi Vers Ünnepe címmel megemlékezés lesz Juhász Gyula születésének 129. évfordulójának tiszteletére, halálának 75. évfordulójára és József Attila halálának 75. évfordulójára, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Írók Társasága, a Bába Kiadó, a Szeged folyóirat szerkesztősége és a Dugonics Társaság szervezésében.

A rendezvény célja, hogy úgy klasszikus poétáink, mint kortárs költőink versei, mondva, írva, vagy énekelve jelen legyenek életünk valamely színterén. Ezekben a napokban számtalan verses program közül választhatunk. A költészet „szembe jöhet velünk” az utcákon, a tereken, vagy a facebookon. Megoszthatjuk másokkal kedvenc versünket, avagy megtudhatjuk, hogy a Szegedi Nemzeti Színház művészei számára melyek a legkedvesebbek.

Április 4-én, szerdán – Juhász Gyula születésnapján – délután 5 órától az EDF DÉMÁSZ-székház aulájában vers-performance zajlik majd felolvasásokkal, kéziratok árverésével, muzsikával és az erre az alkalomra megjelenő Szarvasfiak unokái című rapid-antológia bemutatásával, amely 18 fiatal szegedi és Szegedhez kötődő költő mintegy száz versét mutatja be. Az eseményre április 4-én szerdán délután fél öttől a Király König Péter Zeneiskola rézfúvós együttese toborozza a versszeretőket, akik magyar költők nagyméretű arcképei és versről szóló transzparensek alatt sétálnak az EDF DÉMÁSZ-székházhoz.

Április 11-én, a Dugonics téren, 13-tól 18 óráig folyamatos versfelolvasás lesz az Impro Művészeti és Oktatási Egyesület szervezésében. Közreműködik a Szegedi Egyetemi Színház, a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Kikötő, a Százszorszép Gyermekház színjátszó csoportja, a Kelemen László Színitanoda növendékei valamint az Azték Színjátszó és Tánccsoport. Ezen a napon flash-mobot is szerveznek a Kárász utcán.

Április 14-én, szombaton 10 órától, a Somogyi-könyvtárból Verslábaló címmel játékos irodalomtörténeti emlékséta indul József Attila és Juhász Gyula emlékére. A résztvevők térképet és leírást is kapnak az irodalmi emlékhelyek felkereséséhez. Akik nem szeretnének egyedül „lábalni”, azoknak 11 órakor csoportos indítást szerveznek. A túrázók nem csupán elsétálnak a szegedi irodalmárok emlékhelyeihez, de furfangos és elgondolkodtató kérdésekre is válaszolni kell. A játék eredményhirdetése 14 órakor lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Vladimir Putin, President of Russia, during the opening session of the Paris Peace Forum, an event that is a part of the commemoration ceremonies to mark the centenary of the 1918 Armistice, at the Villette Conference Hall in Paris
The Paris Peace Forum was created to
bring together all actors of global
governance to strengthen multilateralism
and international cooperation. 
On Sunday, November 11, 2018, in Paris, France. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.