Belföld

Figyelmeztető sztrájk az ISD Dunaferrnél

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn 13 és 15 óra között a Dunaferrnél; a munkabeszüntetés célja a bér- és szociális megállapodások kikényszerítése volt

Mindezt a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke mondta az MTI-nek.

Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint a január eleje óta tartó bértárgyalások elhúzódása, valamint a béren kívüli juttatások egyes elemeinek tervezett átalakítása miatt kényszerültek erre a lépésre. A tárgyalások a figyelmeztető munkabeszüntetés ellenére folytatódnak, s amennyiben ezen a héten nem vezetnek eredményre, jövő hét keddre általános sztrájkot hirdet az érdekképviselet.

A szakszervezeti szövetség a bértárgyalások kezdetén 5,2 százalékos béremelést követelt a munkavállalóknak, hétfőn viszont kompromisszumos megoldásként, készek lettek volna 4,2 százalékos béremelésben, valamint a béren kívüli juttatások ugyanilyen mértékű emelésében megállapodni.

Mucsi Zoltán hangsúlyozta: a bértárgyalások elhúzódásának egyik oka, hogy nem sikerült megállapodni a 13. illetve 14. havi bérrel – az úgynevezett szabadságos és karácsonyi juttatással – kapcsolatban, mivel a cégcsoport tulajdonosai ennek átalakítását tervezik.

A bérmegállapodás-tervezetet a tulajdonosok igazgatótanácsának kellene jóváhagynia, de mindeddig ez nem történt meg. A figyelmeztető sztrájkhoz nem csatlakozott a cégcsoportnál működő másik reprezentatív szakszervezet, a Dunaferr Ifjúsági Szervezet, de Mucsi Zoltán tájékoztatása szerint tagjai szolidárisak a munkabeszüntetőkkel.

Az MTI korábbi információja szerint az ISD Dunaferrnél az elmúlt öt évben minden évben az előre jelzett inflációt 1,05 százalékkal meghaladó béremelést hajtottak végre, a dolgozóknak biztosították a 13. illetve 14. havi bért, az idén januárban pedig a minden arra jogosult munkavállaló bérkompenzációban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik