Belföld

Érvénytelen az LMP népszavazási kezdeményezése

24.hu
24.hu

2012. 04. 02. 19:24

Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez, 200 ezer kellett volna.

Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez – jelentette be Vágó Gábor LMP-képviselő, amikor hétfő délután a párt aktivistáival leadta az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának (OVI) és az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

A népszavazás kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna (kérdésenként), így az Országgyűlésnek nem kell kiírnia a népszavazást. Az Országgyűlés azonban 100 ezer érvényes aláírás esetén is szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Vágó Gábor, az OVI V. kerületi Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján erre utalva úgy fogalmazott, van egy jó, és egy rossz híre; a jó híre az, hogy ki lehet írnia népszavazást a négy kérdésben, a rossz hír azonban az, hogy ez a Fideszen múlik.

Az épület előtt letett, az aláírásgyűjtő íveket tartalmazó kartondobozok előtt állva azt hangoztatta, több mint 160 ezer ember állt ki az “ügy” mellé, állt ki a kiszolgáltatottság ellen, ennyien nem kérnek a munkavállalói jogok megnyirbálásából, a tankötelezettségi korhatár leszállításából – mondta, a kérdésekre utalva.

Az ellenzéki képviselő szerint az Országgyűlésnek “joga és 160 ezer ember akaratából erkölcsi kötelessége”, hogy kiírja a népszavazást a négy kérdésben. Ha nem teszi, a Fidesz azt bizonyítja, hogy fél az állampolgároktól, attól a visszajelzéstől, amelyet a kormányzati félidőben kaphat – fűzte hozzá.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy az aláírásgyűjtés négy hetében az LMP szervezete “teljes hatásfokon pörgött”. Elmondta azt is, az aláírások több mint kétharmada vidékről érkezett, és rengeteg olyan embert értek el, akik eddig nem is foglalkoztak politikával, de a bőrükön érzik a kiszolgáltatottságot, nap mint nap.

A képviselő köszönetet mondott a 160 ezer bátor állampolgárnak, akik – szavai szerint – nem féltek a rendszertől, és aláírták a kezdeményezést.

Az MTI úgy tudja, van olyan kérdés, amelyikhez 158 ezer, és van, amelyikhez csaknem 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.