Belföld

Daganatos betegségek hatékony gyógyítását segítő szoftverek készültek Szegeden

24.hu
24.hu

2012. 04. 01. 13:38

Két, a daganatos megbetegedések hatékonyabb gyógyítását segítő orvosi képfeldolgozó szoftvert fejlesztett ki a GE Healthcare a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve.

A 2009 áprilisában elindult, 221 millió forint összköltségű uniós támogatással megvalósult kutatás-fejlesztési projekt során elkészült egy májra specializált alkalmazás prototípusa, ami lehetővé teszi a máj fő érhálózatának meghatározását, ez alapján a szerv belső szerkezetének megjelenítését, valamint a virtuális sebészi vágását is.

De kifejlesztettek egy klinikai kutatást támogató prototípus is, amely alkalmas egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálására, az összetett szerkezetű daganatok kontúrozására, illetve a vizsgált tumorok összetételének meghatározására. A magyarországi statisztikák szerint a daganatos megbetegedések miatt bekövetkezett halálozás Magyarországon nagyon magas – 2010-ben az összes halálozás 28 százalékát a daganatos betegségek okozták.

Elkészült egy klinikai kutatást támogató prototípus is, amely alkalmas egy adott szerven belüli tumorok automatikus detektálására, az összetett szerkezetű daganatok kontúrozására, illetve duál-energiás CT-felvételek esetén a vizsgált tumorok összetételének meghatározására. E funkciók integrálása olyan bonyolult klinikai műveletet tesz lehetővé, mint az egy szerven belül található tumorok össztérfogatának meghatározása, amely nagyon fontos a terápia hatékonyságának követése során, és a jelenleg elterjedt szoftverekkel csak becsülhető.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.