Belföld

Az Anna víz csodát tesz a szegedi galambokkal

Egy napokban közzétett tanulmány szerint az Anna-kút vizét ivó galambok sokkal tovább élnek, mint a hagyományos vizet fogyasztó társaik.

A szegedi Anna-kút vizét évtizedek óta fogyasztják a szegediek, hiszen kedvező élettani hatása van az itt felszínre törő gyógyvíznek. Az Anna-kút környékén élő galambok is ezt a vizet fogyasztják, ezért a Szegedi Ornitológiai Társaság szakemberei kíváncsiak voltak arra, milyen hatással van a gyógyvíz az itt honos galambokra.

Nos, az eredmény több mint meglepő. A Szeged24-hez eljuttatott tanulmányból kiderül, hogy az itt élő madarak akár 2-3 évvel is tovább élnek, mint a Tiszából, vagy a városi pocsolyákból fogyasztó társaik.

A tanulmány kiemeli, hogy akár az embereknél, a galamboknál is igen jó hatással van a speciális víz a szervezetre. Az itt élő madarak emésztése gyorsabb, anyagcseréjük dinamikusabb, mint a máshól repdeső társaiké.

Ennek hatására a kútra vízért járó szegediek között egyre magasabb az ornitofóbiában (félelem attól, hogy lekakálnak a madarak) szenvedők száma. Az itt köröző madarak sokkal több guanót termelnek, mint a város más vidékein élő társaik, ezért a terület tisztítása egyre nagyobb terhet ró a környezetgazdálkodás szakembereire.

Mivel az itt élő galambok nem csak nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag vizet fogyasztanak, de az arra járó emberektől megfelelő mennyiségű kenyeret is kapnak, nem csoda, hogy az egészséges életmód melléktermékeként jelentkező madárürülék bosszantja a környéken lakókat.

Őket is megnyugtathatja azonban a szegedi ornitológusok legújabb kutatása, akik kimutatták, hogy a kút környékén élő mindegy ötven egyed sokkal egészségesebb, mint az átlag galambok. Kifejezetten jó eredményeket mutatnak a vérnyomásmérések, a kút környékén élő galambok anyagcseréje kiugróan gyors, állóképességük pedig magasan meghaladja az átlagot.

Turisztikai szakemberek már felfigyeltek a kínálkozó lehetőségre, ezért több cég szervez külön programot az Anna-kúthoz, ahol nem csupán a nagyszerű élettani hatásokkal bíró gyógyvizet kóstolhatják meg az érdeklődők, de megcsodálhatják az itt élő (és piszkító) galambokat is, melyek egyedszáma azért nő ilyen dinamikusan, mert az átlagnál tovább élnek, sőt egyesek szerint egyenesen halhatatlanok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik