Belföld

Felnőtt lett az Egészség-Piac

Az Egészség Világnaphoz kapcsolódva 18. alkalommal rendezik meg az Egészség- Piac programsorozatot hazánkban, melynek idei témája az idősödés és az egészség. Győrben, Újvárosban kezdődtek a szemléletformáló rendezvények.

Április 7-e az Egészség Világnapja. 1993 óta ezen a napon úgynevezett Egészség- Piacot szerveznek világszerte, a WHO Projekt Irányító Bizottságának kezdeményezésére. A program elsődleges célja az, hogy felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy igenis fontos saját szervezetük karbantartása, legyen szó idősebbekről vagy a fiatalabb generációkról. Ezért ezeken a piacnapokon szakemberek segítségével felmérik az érdeklődők egészségi állapotát, tájékoztatják a látogatókat az egészségük megőrzéséhez szükséges praktikákról, de a leggyakoribb betegségek megelőzéséről is átfogó információt kaphatnak a „piacozók”.

Győr önkormányzata 1989-től tagja a WHO Egészséges Városok mozgalomnak, így nem meglepő, hogy városunkban 2012-ben több helyszínen is jelentkezik az egész napos piac program. Március 31-én az újvárosi Művelődési Házba várták azokat, akiknek fontos a testi-lelki egyensúlyuk megtartása.

A rendezvényen elsőként Fekete Dávid önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd egy rövid karate bemutatót láthattak a megjelentek. Ezután következhetett a valódi piacozás: a résztvevők táplálkozási tanácsokat kaphattak, de különböző vizsgálatokat is elvégeztek rajtuk a szakértők, így volt például csontsűrűség-, vércukorszint-, és koleszterin mérés, de a standoknál hallás és szemvizsgálatra is sorban álltak az újvárosiak. „Úgy látom évről-évre egyre nagyobb figyelem kíséri ezt a találkozót, főként idősebbek látogatnak el a rendezvényre. Fontos számukra az egészségi állapotuk, annak pedig különösen örülnek, hogy itt ingyen elvégezhetjük rajtuk a kontrollokat” – mondta a Győr24-nek Oross Lajosné dietetikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik