Belföld

Szervezkednek a vasutasok

Negyven vasútvonalon 412 járat tűnik el hamarosan. Kezdődnek a tiltakozások.

Kapcsolódó cikkek

Kedden a balassagyarmati vasútállomáson tartanak tüntetést a MÁV járatritkítása miatt. Mint a szervezők a felhívásukban írják a vonatjáratok megszüntetése nem hoz jelentős megtakarítást, viszont még nagyobb hátrányba hozza az egyébként is elmaradott kistérségeket. Az érintett területek vezetőivel ráadásul semmilyen egyeztetést nem folytattak az intézkedések kapcsán.

A tiltakozók nem csak az érintett munkavállalókat hívták meg, hanem a munkába járásukat féltő utazóközönséget is. Ennek kapcsán Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) alelnöke a Hír24-nek elmondta az elmúlt hetekben legalább 10 ezer aláírást gyűjtöttek az érintett térség lakóitól, akik ellenzik a járatritkításokat.

Mint korábban a kormány részéről elhangzott az április 15-étől életbe lépő új menetrendtől és a 8 százalékos kapacitáscsökkenéstől azt várja a kormány, hogy ne emelkedjenek a MÁV veszteségei – mondta a járatritkításokról szóló sajtótájékoztatóján Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár.

A VDSZSZ a bejelentést követően egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal, amelynek keretében a Vasúti Érdekegyeztető Tanácsban tartott megbeszéléseken a minisztérium támogathatónak tartotta a VDSZSZ javaslatát, hogy a MÁV kössön a szakszervezettel megállapodást a járatritkítással összefüggő foglalkoztatási kérdések megoldásáról – ismételte el Bárány Balázs a Hír24-nek is. Szakszervezet kezdeményezésére rendkívüli VÉT-ülést hívott össze a MÁV, az egyeztetésre április 2-án, délben, még a balassagyarmati felvonulás előtt kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik