Belföld

Rövidesen parlament elé kerülhet az új alaptanterv

Néhány héten belül a kormány elé kerülhet az új Nemzeti alaptantervről (NAT) szóló javaslat - mondta Hoffmann Rózsa. Az oktatási államtitkár szerint elenyésző kisebbségben vannak azok, akik teljes egészében elutasítják azt.

A NAT-ról csütörtökön és pénteken tárgyalt a Közoktatáspolitikai Tanács, illetve a pénteken újjáalakult Országos Köznevelési Tanács. Kollektív szakmai ajánlást nem fogalmaztak meg, de az elhangzott vélemények többsége megegyezik a társadalmi vitában elhangzottakkal. Ezek sokszor ellentmondást mutatnak, egyrészt sokallják a tananyagot, másrészt nagyon könnyűnek találják azt – mondta el Hoffmann Rózsa. Az államtitkár szerint a közoktatás szereplői ugyanazt a sokszínűséget leképezik, mint a közélet, van egy-két olyan szereplő, aki generálisan elutasítja az új NAT-ot, “ők elenyésző kisebbségben vannak mindkét testületben, mint ahogy az oktatásügyben is.”

A NAT-tal kapcsolatos munka folytatódik, most a társadalmi egyeztetések első szakasza zárult le. A vonatkozó kormányrendelet-javaslat néhány héten belül kerülhet a kormány elé – jelezte Hoffmann Rózsa.

Az MTI információja szerint ennek várható időpontja valószínűleg húsvét után lesz.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a szakiskolák követelményeit a különböző kerettantervek határozzák meg, ezeket a nemzetgazdasági miniszter és a nemzeti erőforrás miniszter közösen adja majd ki. A szakiskolák nagyon sokfélék, a NAT követelményeinek figyelembevételével határozzák majd meg az elsajátítandó ismereteket.

Hoffmann Rózsa elmondta azt is, hogy az újjáalakult Országos Köznevelési Tanács élére Szebedy Tast választották. Az új elnök, a budapesti Városmajori Gimnázium igazgatója úgy fogalmazott: a NAT az ország közoktatásában nagyon fontos és a tartalmi szabályozást meghatározó dokumentum. Soha nem egy kész és változtathatatlan mű, amelynek tükröznie kell egy ország szükségleteit, az ifjúság nevelésére vonatkozó tartalmait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik