Belföld

Mesterházy vagy Szanyi? Villáminterjúk

Új vezérkart választ szombaton az MSZP aktuális kongresszusa. Az elnöki posztért az indulhat, aki legalább háromezer párttag támagató aláírását bezsákolta. E házi feladat Mesterházy Attila mellett Szanyi Tibornak sikerült. Alább két jelölti villáminterjú.

Szanyi Tibor

Mennyiben lenne más egy Szanyi-féle MSZP, mint a Mesterházy-vezette?

A mostaninál humanistább és dinamikusabb pártot építenék.

Mesterházy hívei szerint inkább nyersebbet.

Nekik most az az érdekük, hogy pejoratív jelzőkkel illessenek.

Mitől lenne humánusabb az ön MSZP-je?

A Fidesz szörnyű ciánozást rendezett vidéken: akinek apja, anyja, nagyanyja, nagyapja, testvére, bárkije MSZP-s, azt kirúgta az állásából. Párttag a férj, repül az óvónő feleség. Ez megy. Bármerre jártam, segélykiáltásokat hallottam. Közösségi kiállást szervezek, napfényre tolom a jelenséget.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

Önnel mitől lenne dinamikusabb a párt?

Életet akarok lehelni félhalott, félüres párthelyiségeinkbe, táborokat, képzéseket, kirándulásokat, sportrendezvényeket, hétvégi bulikat, szóval a taggyűlésen túli programokat kívánok szervezni.

KISZ?

Nem KISZ, az amerikai pártok is így fejlesztik saját közösségeiket. Tudja mi Barack Obama hivatalos szakmája? Közönségszervező. Abból van diplomája.

Mi a szombati kongresszus tétje?

Vagy marad minden úgy, ahogy van, és 2014-ben helyes, kedves, húsz-huszonöt százalékos párt lesz az MSZP tíz-húsz országgyűlési képviselővel. Vagy győzünk a választásokon. Ez a tét.

Ambiciózus.

Mesterházy Attila három éve vezeti a pártot, azóta egyetlen lépést sem tettünk előre. Központi, elnöki píárban gondolkodik, a dávidibolyai hangulatot kedveli, amivel szimpatikus lehet, de új szavazatot nem szerez. Én meg azt mondom, hogy mivel egyéni választókerületekre írták ki a 2014-es versenyt, azzal kell foglalkozni, hogyan nyerhetőek meg ezek. Ez ügyben vannak ismereteim, lévén 2010-ben én szereztem a két egyéni szocialista mandátum egyikét.

Ha ön lesz az elnök, hol zajlik majd a politikacsinálás?

Helyben. A központ csak koordinál.

Sokak szerint Mesterházy simán nyer. Ön ad magának némi esélyt?

Mit gondol, azért indultam el, azért jártam végig az országot, vettem részt százhúsz rendezvényen, utaztam körülbelül huszonötezer kilométert, azért találkoztam négyezer emberrel és gyűjtöttem háromezer aláírást, mert nem hiszek a győzelemben?

Lőj a lehetőségeid fölé, könnyebben futsz be egy kisebb posztra – így tartja a régi szoci mondás.

Azt a mondást nem én találtam ki. Fütyülök más esélylatolgatásaira. A sajátjaim 2010 januárjában egy jó nagy közvélemény-kutatás alapján közölték velem, hogy Tibi, pompás eredményt érsz majd el Újlipótvárosban, de a győzelemre nincs esélyed. Én meg azt mondtam, jó, nézzük. Aztán nyertem. Most is van esély. Abszolút.

 

Mesterházy Attila

Mi a szombati tisztújító tétje?

Hogy továbbvigyük a másfél éve indított átalakulási folyamatot. Legutóbbi kongresszusunkon módosítottuk az alapszabályunkat, negyvenöt pontból negyvenhármat átírtunk, ezzel átalakítottuk működési kereteinket. A megújulás második lépése, a személyi változás zajlik le szombaton, és föláll a csapat, ami elviszi a választási kampányokig a Magyar Szocialista Pártot. A harmadik, a záró pont a tartalombeli változás: május elsején programot hirdetünk, amit megvitatunk majd civilszervezetekkel és a választópolgárokkal.

A személyi váltás megtörtént a választási vereség után, amikor az „öregek” háttérbe sorolódtak. Ahhoz képest most mi történhet?

Sok új arc jut majd a szombaton felálló elnökségbe. Olyan emberek, akik szakpolitikusként vagy helyi szinten már bizonyítottak.


Fotó: MTI / Kollányi Péter

Ki diktálja majd a szocialista politikát? Az elnök és köre? A tizenöt tagú elnökség? A jobbára az „öregek” vezette szakpolitikai kabinetek? A frakció?

A politikai döntéseket az országos elnökség hozza. Az én innovációm, hogy a frakcióvezetést is meghívjuk az országos elnökség üléseire.

Ön vezeti mindkét grémiumot.

De a frakcióvezető-helyetteseket én vittem be az elnökségire.

Mi lenne a különbség egy Mesterházy-féle és egy Szanyi vezette MSZP között?

Tartalmában és ideológiájában nem sok, hiszen itt mindenki progresszív, modern, baloldali, a balközép szavazókat is megszólító néppártban gondolkodik. Különbség a stílusban lenne, bizonyára jelentős.

Gyurcsányék távozásakor mutatkozott meg igazán az ön és Szanyi közötti stílusdifferencia: Szanyi leárulózta a volt miniszterelnöküket, azt mondta rá, „kúrogatja a pártot”, ön viszont barokkos körmondatokkal terelte a DK-sokat a távozás felé.

Udvariasabb voltam, ez kétségtelen. Nem vagyok annyira vagabund, mint ő, bizonyos stíluselemektől tartózkodom. Persze kellenek Tibor-félék is egy pártba, de az első embernek integrációra képes mondanivalóval és személyiséggel kell rendelkeznie, tilos olyan fekete-fehéren, sarkítottan fogalmaznia, mint Szanyinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik