Belföld

Gépész- és Mechatronikai Mérnökhallgatók konferenciája Győrben

Tizenhárom gépész- és mechatronikai mérnöki képzést folytató hazai egyetem, főiskola közel száz hallgatója vesz részt a Gépész- és Mechatronikai Mérnökhallgatók VI. Országos Konferenciáján Győrött.

A Széchenyi István Egyetemen hat évvel ezelőtt kezdeményezett, s hagyományosan itt rendezett háromnapos találkozót 2012. április 2-án, hétfőn 9 órakor dr. Szekeres Tamás rektor a „Bridge” Győri Egyetemi Hallgatói-Oktatói Klubban nyitja meg.

A Széchenyi István Egyetem gépészmérnök hallgatóiban 2006 végén fogalmazódott meg a gondolat a rendezvény, a tapasztalatcsere fontosságáról, annak megszervezéséről.

– Győr a hazai gépész- és mechatronikai mérnöki képzés egyik meghatározó központja. Modell értékű a gazdaság–felsőoktatás együttműködésének szervezése, ennek eredményessége. Arra törekszünk, hogy a szakma iránt elhivatott gépész- és mechatronikai mérnök-jelöltek egy képzési fórumon is elmondhassák véleményüket, építhessék kapcsolataikat – összegezte eddigi tapasztalatait Pup Dániel, a győri konferencia kitalálója, mentora. A rendezvény a győri egyetem Practing Alapítvány menedzselésével, az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat Gépész- és Mechatronikai Mérnöki Hallgatói Szakbizottsága szervezésében, az Audi Hungaria Motor Kft. főtámogatásával valósul meg. A konferencián, amely egyben szakmai verseny is, a hallgatók az ipari gyakorlatból vett gyártási, gyártástechnológiai és tervezési témákkal, feladatokkal találkoznak. A feladatokat csoportmunkában oldják meg a résztvevők. Minden témán 2-2 csapat dolgozik. A csapatokat vegyesen, több intézményből válogatva alakítják meg a szervezők, ezzel is életszerű helyzetet teremtenek a probléma megoldáshoz.

A találkozó szakmai programját az Audi Hungaria Motor Kft., a Borsodi Műhely Kft., a Federal Mogul Kft., a Jankovits Hidraulika Kft., a LUK Savaria Kft., a Rába Járműipari Holding Nyrt., az SMR Automotive Mirror Technology Hungary Bt. és a Visteon Hungary Kft. adja. A cégek javasolják a megoldandó feladatokat, s vezetőik a találkozón módszertani tanácsokkal segítik a mérnöki munka napi gyakorlatának megismertetését. A zsűri a prezentációkat szakmai és megvalósíthatósági szempontból értékeli és díjazza. A bírálók a cégek vezetői, a győri egyetem és több hazai egyetem szaktanszékeinek vezető oktatói lesznek, a zsűri elnöke dr. Czinege Imre, a győri egyetem professor emeritusa, egykori rektora – mondta el Csuvár Alex győri gépész-jelölt, a programok főszervezője.

A találkozót április 4-én, szerdán 14.30 órától a Bridge” Győri Egyetemi Hallgatói-Oktatói Klubban zsűrizés, értékelés, díjak átadása zárja. A konferencia rendezésében az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat, a Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület, a „Bridge” és az UNIKLUB Kft. működik közre.

A hazai gépész- és mechatronikai mérnök-jelöltek a szakmai feladok megoldása mellett megismerkednek a Széchenyi István Egyetem laboratóriumaival, a gazdaság és felsőoktatás győri modelljével, s a találkozó regisztrációs napján, április 1-jén, vasárnap 14.30 órától a Mobilis Interaktív Kiállítási Központba látogatnak, majd április 3-án, kedden részt vesznek a XVIII. Győri Állásbörze programjain.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik