Belföld

A kutyakaka-hadjárat

A kutyagumi örök ellensége a városi társadalomnak. Nem elég, hogy büdös, koszos lesz tőle a terület, de egészségügyi problémákat, többek között vakságot is okozhat. A kutyakaka megfékezésére kampányt indított a XII. kerületi önkormányzat.

Két évtizede probléma a kutyagumi felhalmozódása a Városmajorban. Pokorni Zoltán fideszes polgármester az eddigieknél hatékonyabb módszert szeretne alkalmazni a megfékezésre. A fideszes városvezető szerint nem azzal van a baj, hogy nincs elég zacskó és kuka a kerületben, ahogy fogalmaz „belefulladunk a nejlonzacskóba”, csupán a kutyatartók hozzáállásával van gond. Egy évben 350 tonna kutyapiszok halmozódik fel. Egyszerűbb lenne, ha a gazdik összeszednék az ebek után az ürüléket és azt a kihelyezett kukákba tennék – tette hozzá Pokorni.

Kampány

A Hegyvidéki Önkormányzat úgy döntött, figyelemfelkeltő kampánysorozatba kezd, hogy felhívja a lakók figyelmét a tarthatatlan állapotokra. Ennek keretében többek között a park fáira plakátokat helyeztek el, amelyre az írták: „Kutyapiszok keresi gazdáját.” A mostani akció keretében pedig, ragacsokat helyeztek ki, amibe ha valaki belelép, akkor a következőt olvashatja:

Ezenkívül hat darab sárga ajtót (kutya wc-t) helyeznek el, amibe számláló is lesz beépítve. Lesz még meglepetés, de arról még csak két hét múlva lehet többet tudni.

Több hazai híresség is csatlakozott a kampányhoz. Többek között Árpa Attila, Bede-Fazekas Anna, Csiszár Jenő, Hollósi Frigyes, Kolovratnik Krisztián, Liebhaber Judit, Monspart Sarolta, Nagy Judit, Német Juci, Novák Péter és Taróczy Balázs is.

A tájfutó világbajnok, tizennégyszeres magyar bajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok Monspart Sarolta az FN24-nek elmondta, neki is évek óta van kutyája, de ő mindig összeszedi utána az ürüléket. A bajnoknő szerint a legtöbb gondot nem a kerület lakói okozzák a Városmajornak. „Idejönnek kocsival és persze, hogy a velük utazó kutya alig várja, hogy könnyítsen magán. De nem szedik össze utána a kutyapiszkot, hanem továbbállnak.” Monspart Sarolta abban bízik, ha a gazdák majd látják az ajtót, akkor talán megváltozik a helyzet.

„Én most dög vagyok, mert azt mondom, hogy semmi köze ahhoz, kinek milyen a végzettsége vagy milyen szociális helyzete van, vagy éppen milyen nemű. Ha valakinek olyan a beállítottsága, igénye, az összeszedi az ürüléket, akit meg nem érdekel, az otthagyja”- mondta a világbajnok.

Csiszár Jenő műsorvezető kutyája nélkül érkezett a sajtótájékoztatóra. Samu kutya már 15 éves. A műsorvezető szerint szégyen, hogy a kutyák gazdijai nem szedik fel a kutyagumit. „Én szégyellem magam helyettük is. Nincs helye a sunnyogásnak tovább!” Csiszár Jenő viccesen megjegyezte: „Úgy állunk itt, mint egy temetésen, remélem, ez a kutyakaka végleges temetése lesz.”


Fotó: MTI / Kollányi Péter

Vakságot is okozhat

Számos egyszerű parazita, köztük a gyűrűsféreg is kutyaürülékkel való érintkezés útján terjed. A gyűrűsféreg és egyéb élősködők petéi megmaradnak a talajban akár évekig is. Ennek következtében, aki érintkezésbe lép a fertőzött talajjal, megbetegedhet.

A gyerekek vannak leginkább kitéve a fertőzés veszélyének, mivel ők hajlamosak arra, hogy az udvaron, parkban, játszótéren a piszokban játsszanak, utána kezüket a szájukba tegyék vagy megdörzsöljék a szemüket. Akár vakságot is okozhat. De a szabadban frizbiző vagy focizó felnőttek is ugyanilyen veszélynek vannak kitéve. A parazitákkal való fertőzések súlyos betegségeket okozhatnak, és különösen nagy veszélyt jelenthetnek a kismamák magzataira is.

kutya-WC
A kerület hat pontján március 29. és április 15. között kihelyezett színes, „kutya-WC” feliratú ajtók hívják fel a figyelmet arra, hogy a kutyaillemhely funkcióját is ellátó közterület tisztántartása mindannyiunk közös érdeke. Az önkormányzat összesíti a voksokat, és erre a célra kialakított kutyapiszokgyűjtő szemetesedényeket helyez ki a legtöbb jelölést kapott területeken.

 

Az ajtók helye

MOM Kulturális Központ (Csörsz utca – Sirály utca sarok)
Fodor utca – Pagony utca sarok
MOM Park Bevásárlóközpont főbejárat (Alkotás utca – Csörsz utca sarok)
Hegyvidéki Önkormányzat melletti kis tér (Böszörményi út – Kiss János altb. utca sarok, Okmányiroda előtt)
Gesztenyés kert alsó bejárat (BAH-csomópont felőli oldal)
59-es villamos hurokvégállomása (Városmajor utca – Szilágyi Erzsébet fasor – Kútvölgyi út által határolt terület)

Az ajtók nyitva tartása:
2012. március 29. és április 15. között hétköznap 14–19 óra, hétvégén és ünnepnapokon 10-16 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik