Belföld

Lakat kerülhet a Korányira

Nem bővítette funkcióit az új igények szerint, így lassan akár be is zárhatják az Országos Korányi Tbc- és Pulmonológiai Intézetet. E lépést megkönnyítheti egy új jogszabály-módosítás is - írja a csütörtöki Napi Gazdaság.

Szabályozási jogot biztosítana az egészségügyi miniszter egy kijelölt szervezet részére az országos hatáskörű egészségügyi intézetek fölött. Ezekből jelenleg öt működik az országban. A Napi Gazdaság információi szerint leginkább a Korányit érintheti a múlt héten a kormányzati portálra felkerült javaslat, amelyről többen úgy vélik, már rövid távon is a magyar tüdőgyógyászat 30 százalékát reprezentáló intézmény megszüntetése felé tett lépésként értelmezhető.

A térségi szervezés során a három budapesti körzet közel 4,5 millió lakosának sugárterápiás ellátására csak két intézmény, az uniós forrásból jelenleg sugárterápiát fejlesztő Uzsoki utcai kórház és az Országos Onkológiai Intézet felszerelése áll rendelkezésre, hiszen a Semmelweis Egyetemnek nincs sugárterápiás eszköze. A probléma Magyarország egészére jellemző, az Európai Sugárterápiás Társaság néhány éve megfogalmazott ajánlása szerint Magyarországon az éves betegszám alapján 80 lineáris gyorsítóra volna szükség, miközben a valóságban ezek száma 30 alatti, ráadásul egyes vidéki központok teljesen elavultak. Szakértők szerint a Korányi számára a túlélés egyik útja éppen az lehetett volna, ha önálló, nemzetközi szintű, komplexen felszerelt tüdőgyógyászati-onkológiai centrummá válik, de erre nem került sor – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik