Belföld

Folytatódik az ukrajnai kóbor állatok elégetése elleni tüntetés sorozat

Németh D. László

2012. 03. 29. 10:54

Március 31-én Európa több nagyvárosában, így Budapesten is utcára vonulnak az állatvédő szervezetek, köztük az Állatvédőrség.

A szombati demonstráción az Ukrajnában elharapódzott brutális módszer ellen tüntetnek. Tavaly ősszel kiderült, hogy helyi szervek kegyetlen könyörtelenséggel tisztítják meg az utcákat a kóbor állatoktól a közelgő labdarúgó Európa-bajnokságra. S bár az ukrán illetékesek méltó intézkedéseket ígértek, több nemzetközi állatvédő szervezet szerint sem értek még véget az állatmészárlások.

A 2012-es lengyel – ukrán szervezésben megvalósuló labdarúgó EB-t megelőző állatmészárlás mélységes felháborodást váltott ki, Európa szerte állatvédők ezrei vonultak utcára a brutális bánásmód ellen demonstrálni. Többek között az UEFA is közleményben szólította fel az illetékeseket a tisztogatás befejezésére. Azonban több nemzetközi állatvédő szervezet szerint a kegyetlenségek sorozata mostanra sem ért véget. Mi több a hírek szerint, nemrégiben egy két éves kislány vált áldozattá.

Most szombaton több olyan európai nagyváros mellett, mint Berlin, Párizs, Róma, Moszkva vagy Zürich, Budapest is csatlakozik a tüntetéshez. Ezen a napon összesen 33 helyszínen rendezik meg az Aktion Fair Play elnevezésű mozgalmat.

A demonstráció 2012. március 31-én Budapesten, a Deák Ferenc téren lesz, délután 14 és 17 óra között, amelyen több hazai állatvédő és -mentő szervezet is részt vesz. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány szakmai igazgatója szerint az összefogás a legfontosabb eleme a szombati tüntetéseknek.

„Sajnos egy ideje már tudunk a kegyetlen módszerekről, és nemrég egy két éves kislány is áldozatául esett ennek, mert a játszótéren a kóbor állatoknak szánt méreg a szervezetébe jutott. A hírek szerint Ukrajnában nem válogatnak az eszközök között. Gyakori, hogy árammal ütik agyon vagy mobil krematóriumokban élve égetik el a kóbor állatokat – mondta el Joó István. – Európa szerte több tüntetést is tartottak már. Azok az Ukrajnában működő állatvédő szervezetek, akikkel kapcsolatban vagyunk megerősítették, hogy a probléma nem szűnt meg. A mostani demonstrációt itthon egy civil állatbarát hölgy indította el, mi pedig csatlakoztunk hozzá, hogy együtt hívjuk fel a figyelmet az emberek és állatok számára is méltatlan eseményekre.”

Világszerte nem csak az állatbarátokat, de a futballrajongókat is letaglózta a hír. A szervezők minden olyan állatszerető civilt várnak a demonstrációra, aki szívügyének érzi az állatkínzás elleni küzdelmet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.