Belföld

Beindult a kecskeméti Mercedes-gyár

Ez az ország egyik legjelentősebb zöldmezős beruházása. Most 2500-an dolgoznak az üzemben, ám ömlenek a megrendelések, ezért hamarosan még ötszáz alkalmazottat vesznek fel a gyárba.

Megindult a termelés a Mercedes-Benz új kecskeméti személyautó-gyárában. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója a gyár avatása alkalmából csütörtökön tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a dolgozók létszámát 3000-re növelik a kompaktautó-osztály generációjának újabb modellje iránt jelentkező kiemelt érdeklődés miatt.

A Daimler AG igazgatója hangsúlyozta: a tervek szerint 100-120 ezer gépkocsit gyártó kecskeméti gyár a rastatti gyárral együtt most már elegendő a kapacitásuk arra, hogy ki tudják elégíteni a részben új vevői igényeket is a prémium-kompakt kategóriában is. Dieter Zetsche bejelentette: az új B-osztály autóira több mint százezer rendelés érkezett eddig.

A Daimler AG igazgatója szerint, a digitálisan tervezett gyárral Kecskeméten egy modell jellegű üzem épült. Bejelentette, hogy kezdeményezni fogják a munkaidő rugalmas kialakításának a bevezetését.

Frank Klein, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója történelminek nevezte azt, hogy “négy évvel a befektetési döntés után valósággá vált a “Mercedes-Benz Made in Hungary”. A kecskeméti gyár igazgatója hangsúlyozta: a gazdaság és a kormányzat részéről is komoly támogatást kaptak, kiemelte a Kecskemét városával kialakult kiváló együttműködést.

Frank Klein elmondta: az év második felében egy négyajtós kupé gyártásának az előkészületeit is megkezdik Kecskeméten, melyből az első eladásra gyártott autó 2013-ban hagyja el a gyárat.

A csütörtök délelőtti gyárlátogatáson bemutatták a teljes gyártósort. Az ismertetőn elhangzott: 4 óra 20 perc alatt készül el egy személygépkocsi, amelyet 130 “állomáson” szerelnek össze. A karosszéria üzemben 640 robot “dolgozik”. A fényezőüzemben 12 féle színre tudják festeni az autókat.

A stuttgarti székhelyű Daimler-Benz konszern 2008. június 18-án jelentette be, hogy Magyarországon fogja gyártani új generációs Mercedes A és B modelljeit, s hogy a mintegy 800 millió eurós beruházással megvalósuló, 2500 főt foglalkoztató üzemet Kecskeméten építik fel. Magyarország történetének egyik legnagyobb zöldmezős beruházása a közvetlen foglalkoztatottakon kívül a beszállítói körben további 10 ezer munkahelyet teremt.

A kecskeméti Mercedes-gyárról készült riportunkat itt megnézhetik és elolvashatják!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik