Belföld

A HÖOK örül a hallgatói szerződések felülvizsgálatának

Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája örömmel fogadta, hogy Szabó Máté megalapozottnak találta aggályaikat.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke csütörtökön az MTI-vel azt közölte: minden leendő magyar hallgató érdekében őszintén remélik, hogy az Alkotmánybíróság kimondja, hogy a hallgatói szerződés intézménye és az arról szóló kormányrendelet alaptörvénybe és közösségi jogba ütközik.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa hivatala csütörtökön tudatta, hogy az ombudsman az Ab-hez fordult, mert szerinte aránytalan jogkorlátozással járnak a hallgatói szerződések kötelező jogszabályi feltételei.

Az ombudsman hivatala által az MTI-nek csütörtökön eljuttatott közlemény szerint különösen problémás a hosszú időtartamú és általános hazai munkavégzés kötelezettségének előírása a hallgatói szerződéseknél. A közleményben azt írják: a HÖOK kérte a biztostól az alkotmánybírósági indítvány benyújtását, arra hivatkozva, hogy a hallgatói szerződésekre vonatkozó részletszabályokat a jogalkotó – törvényi szint helyett – rendeleti formában határozta meg. A HÖOK arra is felhívta az ombudsman figyelmét, hogy a szabályozás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza az egyetemi, főiskolai hallgatók alapvető jogait és sérti az egyenlő bánásmód követelményét.

A beadványban felvetett alapjogi aggályok jelentős részét az ombudsman megalapozottnak találta, ezért kezdeményezte az Alkotmánybíróság eljárását, egyúttal kérte a kormányrendelet hatályba lépésének haladéktalan felfüggesztését – olvasható az ombudsmani hivatal közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik