Belföld

Találkoztam boldog nyugdíjasokkal is

Schmuck, Aradszky, Medveczky, Karda, Fásy. Nyugdíjas ebéd Makray Kati szellemével.

Schmuck Andor mindig hibátlan élménnyel gazdagít minket. Akkor is, ha az Oktogonon kocog és akkor is, ha Rogán Antal belvárosi fideszes polgármesterrel villanyoz fel néhány nyugdíjast. Kíváncsi lettem, hogyan kísérel meg világrekordot felállítani 200 szépkorúval.

Mint a napköziben

Hangos zsivaj fogad az egykor szebb napokat látott, még Rudán Joe (ex Pokolgép!) zenekarát is vendégül látó üzemegységben. A sörsátor diszkrét lepukkantsága méltó díszletet teremt Medveczky Ilona bevonulásához. 200 nyugdíjas ujjong a néha megingó egykori hercegnének. Majd egy újabb nagyjelenet: Aradszky László a rock and roll hall of fame ikonjait megszégyenítő magabiztossággal végigcsókol vagy egy tucat kedves nagymamát.


Fodor Zsóka a szponzor hálójában. Kattinson a képre és nézze meg 2012 eddigi legbizarrabb celebeseményét!
Fotók: Neményi Márton

Az igazi sztár

Mindenki Andorjának bevonulásakor azonban elszabadul a pokol. Ilyen lehetett, amikor Elvis rajongói gyűrűjében jutott el a biztonságos színpadig. És Schmuck semmit nem bíz a véletlenre. Fogadott anyukájával érkezik. Mindenki Magdi anyusa pedig integet és puszikat dobál. Egy-egy majdnem el is talál. „Itt vannak az én nyugdíjasaim!” – mondja a fotósok és rajongók egyre szorosabb gyűrűjében Fodor Zsóka.

Kezdődjön a mulatság!

Fodor Zsóka bevezetője alatt felsejlik a rendezvény célja. Magdi anyus ugyanis hosszasan beszél az éhes szépkorúaknak arról, hogy mivel egyedül van, nem főz magának. Inkább rendel. Mostanában egy bizonyos ételfutár cégtől. Azt is elárulja, hogy még otthonba is kiszállítanak, nem csak lakásra. Majd bájosan felkonferálja az első produkciót.

Makray Katalin

A kezdet kezdetén már kiszúrtunk egy szőke hölgyet, aki kicsit idegennek tűnt ebben a közegben. Ránézésre legalább 40 évvel fiatalabb, mint a többiek. Szabó Melinda világbajnok testépítő. Még az Arnold-díjat is megnyerte. Magától a nagy Schwarzeneggertől vehette át. Melinda nem tétovázik. Tornaórát tart a nyugdíjasoknak. A leglelkesebb az idő közben befutó Karda Bea, aki még az asztalokat is félretolja, hogy igazán minden fotós megcsodálhassa tudományát. Aradszkyról kiderül, hogy igazi úriember. Szolidarításból maga is ülve marad Medveczky Ilonával. Inkább egymásnak kommentálják a zene nélküli szépkorú fitneszt. A mellettünk fejköröző nagypapa és nagymama arról értekeznek, hogy „a Makray Katika, tudod ennek a „doktornak” a felesége, na ő azért jobban csinálná”. Nem tudunk vitatkozni.

Döbbenet

Mozgás utánra várjuk a beígért világrekordot – látnánk már a megszámláhatatlan nyugdíjast egyszerre egyforma menüt enni. De a rekordkísérlet helyett 6 csuklyás asszony érkezik. A Karizma tánccsoport. A döbbenetet akkor váltja fel a félelem, amikor az élemedett korú asszonyok ledobják a fekete leplet magukról és vad kánkán táncolásba kezdenek. Pláne, hogy a felénk eső hölgyről gyorsan kiderül, egy nagypapa.  Ez persze nem zavarja az asztalfőn ülő celebeket abban, hogy őszintén élvezzék a produkciót. Még az időközben megérkező Fásy Ádám is elégedetten csettint a végén.


Félelem és reszketés a Sörsátorban. Kattintson a képre, ha mer!

A világrekord

Hamarosan kis műanyag dobozokban menüt szolgálnak fel. Leves, főétel, desszert. Így indul a rekordkísérlet. Úgy látjuk, Medveczky Ilona, aki időközben Fásyra cserélte Aradszkyt, meg van elégedve. Közben Schmuck Andor arról beszél nekünk, hogy felháborítja, amit mostanában a politikusok művelnek a szépkorúakkal. Megvonnák az utazási kedvezményeket, amit a jó Horn Gyula egyszer még a Malév gépeire is bevezetett volna, vagy éppen reggeli kijárási tilalmat vezetnének be szegény nyugdíjasoknak. Amikor gonosz módon arra utalunk, hogy ő pedig éppen egy ételfutár cég promóciójához használja őket, akkor komolyra vált és elismeri. Igen. Majdnem 150 ezer tagjuk van, és csak magukra számíthatnak. Ezért pénz jár, amiből segíteni lehet azokat a tagokat, akik rászorulnak, programokat lehet szervezni és a többi. Itt pedig ma 200 nyugdíjas kapott ebédet és műsort.

Nincs olyan párt

A generációk közötti szolidaritás és párbeszéd éve van Magyarországon, világosít fel minket Schmuck. Amikor arról kérdezzük, hogy odaállnak-e megint egy párt mellé, mint mondjuk Dávid Ibolya MDF-je mellé, akkor Andor komoly emberré válik. Figyelik az eseményeket. Majd meglátják. Az már talán jól látszik, hogy ki az, aki távolodik tőlük.


A rekordkísérlet sikerült.

Edéd közben még egy igazi népdalkör is fellép. Most, hogy az MTVA bejelentette, hogy kereskedelmi televízió gyilkolásba kezd, és újra műsorra tűzik, a Röpülj Pávát, a közszolgálati-népnemzeti Megasztárt, tulajdonképpen kijelenthető: a szépkorúak értik az idők szavát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik