Belföld

Ringatózva a munkába

Várhatóan júniustól végre megreformálja dunai kishajójáratait a BKV. A legfontosabb változás, hogy a jelenlegi 900 forintos egy útra szóló hajójegy mellett BKV bérlettel is igénybe vehető majd a szolgáltatás.

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint az új vonaljárat öt korábban is működő, jelenleg felújított (Meder utca, Jászai Mari tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Boráros tér) és három új (Újpest, Árpád híd, Haller u.) kikötőt érint majd.

A hajók a tervek szerint reggel hét és este hét között közlekednek majd, csúcsidőben 30 percenként, egyébként 60 percenként. A két végállomás között a menetidő hegymenetben 52 perc, völgymenetben 45 perc lesz. A járat a jégzajlás időszakát leszámítva egész évben üzemel.


Fotó: Hír24

Az induló járat 4 használt, de felújított hajóval üzemel majd. A BKK pályázati forrásból tervezi korszerű, akadálymentesített, jobb menetdinamikájú vízibuszok beszerzését is, melyek révén a vízi közlekedés a budapesti belvárosban valóban versenyképes alternatívát kínálhat. A Központ ezzel párhuzamosan tárgyalásokat kezdeményezett egy, a városkörnyéki településeket kiszolgáló, Visegrád és Százhalombatta között kiépítendő gyorshajójárat megvalósításának lehetőségeiről, amely tehermentesítené a Budapestre vezető közutakat, és kényelmes utazási lehetőséget kínálna a városba ingázóknak.

A csaknem 500 millió forintos fejlesztés 90 százalékát az Európai Unió finanszírozza.

Az Egy nap a városban blog úgy tudja, a hajókon lesz wifi és büfé is, de ezt a BKK nem erősítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik