Belföld

Lengyel László: Az MSZP kivörösödik

Szombati kongresszusán elnököt (is) választ az MSZP. Nézzük, miként vélekedtek a pártról idén az értelmezők? Dumagyűjtemény.

 

Az MSZP megszabadult Gyurcsánytól, miközben sajnos máig nem látom, hogy ettől egy árnyalatnyival is erősebb lenne. Kéri László politológus (168 Óra, 2012. január 5.)


Fotó: Kummer János

 

Mi úgy kívánjuk leváltani 2014-ben a Fidesz-KDNP pártszövetséget, hogy közben nem kívánjuk a szocialista párt visszatérését. Schiffer András LMP-politikus (ATV, 2012. január 10.)

 

Eredménynek tartom, hogy sem az MSZP, sem a választóbázisa nem hullott szét. Szigetvári Viktor politológus (Népszabadság, 2012. január 11.)

 

Az MSZP úgy próbálta lemosni magáról az utódpártiság bélyegét, hogy közben szavazói többsége éppen emiatt részesítette előnyben. Békés Márton politológus (Magyar Nemzet, 2012. január 14.)

 

Közkívánatra a szabad demokratákkal legitimáltatta magát az MSZP, aminek a vége megsemmisülés lett. Tamás Ervin újságíró (Népszabadság, 2012. január 16.)

 

Az MSZP nem tudja kezelni azt a helyzetet, hogy egyszerre kihívója az Orbán-rendszernek, és egyike a versenyzőknek az ellenzéki vezető pártjának pozíciójáért. Böcskei Balázs politológus (Népszabadság, 2012. január 25.)

 

Az elmúlt húsz évben talán csak a jobb sorsot érdemlő kisgazdapárt szennyeződött be úgy, mint a szocialisták. Nagy Ervin filozófus (Magyar Hírlap, 2012. január 28.)

 

Nagyon nagy részben a szocialisták felelőssége, hogy az orbáni kétharmad és a szélsőjobb rászabadult az országra. Parti Nagy Lajos író (FN24.hu, 2012. február 2.)


Fotó: Kummer János

 

A szocialisták napi szinten rettegnek a jobboldaltól. Somogyi Zoltán politológus (Népszabadság, 2012. február 2.)

 

A bukás nem rázta meg eléggé az MSZP-t ahhoz, hogy kíméletlenül végiggondolja önmagát. Mihancsik Zsófia újságírónő (Galamus.hu, 2012. február 5.)

 

Az elvek nem mindig valósultak meg a szocialista pártban. Vitányi Iván DK-politikus (Zalai Hírlap, 2012. február 10.)


Nem szabad leírni az MSZP-t. Már csak intézményi beágyazottsága miatt sem. Paár Ádám politológus (Népszabadság, 2012. február 13.)

 

Végtelen naivitás volt azt gondolni, hogy a saját pártomat meg tudom változtatni. Gyurcsány Ferenc volt szocialista politikus (Index.hu, 2012. február 13.)

 

Ma a szocialista párt a Fidesszel leginkább konkurálni képes alakulat. Szigetvári Viktor politológus (168 Óra, 2012. február 16.)

 

Az MSZP balra fordul, és lényegében kivörösödik? Lengyel László politológus (ATV, 2012. február 22.)


Fotó: Kummer János

A Gyurcsány-affér nem ártott neki, sőt megszabadult a ballasztoktól. Kumin Ferenc politológus (ATV, 2012. február 22.)

 

Másfél évig tartott a „Gyurcsány Ferencet lenyelni vagy kiköpni” vita. A párt lényegében most áll a startvonalhoz. Filippov Gábor politológus (Népszabadság, 2012. február 27.)

 

A választási kampányok időszakától eltekintve az MSZP mint szervezet bő évtizede képtelen az innovációra. Keszthelyi András politológus (Népszabadság, 2012. február 27.)

 

Az MSZP nem tudta megszólítani a fiatalokat, és most már esélye sincs rá. Böcskei Balázs politológus (Népszabadság, 2012. február 27.)

 

Miként lehet az, hogy Magyarországon van a kommunizmusnak, egy gyilkos eszmének utódpártja? Vona Gábor Jobbik-politikus (Józsefváros, 2012. március 13.)

 

A szocialistákat erősen megrostálta a bűnüldözés. Torkos Matild újságírónő (Magyar Nemzet, 2012. március 19.)

 

A „vidéki erős emberek” megőrizték tisztségüket. Zsebők Csaba újságíró (Magyar Hírlap, 2012. március 21.)


Kazincbarcika, MSZP részországgyűlés, 2011., Fotó: Kummer János

Az MSZP-nek nem sikerült megerősödnie a választások óta eltelt másfél évben. Bauer Tamás DK-politikus (Magyar Narancs, 2012. március 22.)

 

Ha bejön, ha kell majd az újak által kínált politikai portéka, akkor van jövője az MSZP-nek. Kumin Ferenc politológus (FN24.hu, 2012. március 25.)

 

Nagy pártból közepessé zsugorodott, hiteltelen a többség szemében, és szinte teljesen kizárt, hogy két év múlva önállóan kormányképessé váljon. Juhász Attila politológus (Borsonline, 2012. március 26.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik