Belföld

Bizonytalan kórházi beszerzések

A központosított beszerzéseket még csak tervezik, a mindennapi működéshez szükséges vásárlások ugyanakkor akadoznak az államosított kórházakban - írta szerdai számában a Világgazdaság.

Milliárdos megtakarítást vár a kormány attól az intézkedéstől, hogy a jövőben az államosított korházak bizonyos szükségleteit közbeszerzés útján oldják meg.

A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) “csak most tervezi, hogyan, mit és mi módon lenne érdemes vásárolni”. A gyógyszerek és az orvosi eszközök esetén még beszerzési alaplista sem készült el, és bár a közös beszerzésre vonatkozó jogszabály Török Krisztina, a GYEMSZI főigazgatója szerint már tárcaközi egyeztetésen van, az eljárások várhatóan ősztől indulnak, és azokat a különböző termékkörökben fokozatosan vezetik majd be – írta a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy a januárban állami kézbe került kórházaknál folyamatosan járnak le a különféle szerződések, és a kórházak nem tehetnek semmit, kényszerűségből halogatják a közbeszerzések meghirdetését.

Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke a lapnak azt mondta: egyelőre legfeljebb a már meglévő szerződések meghosszabbításáról lehet szó, ami nem biztosít túl jó alkupozíciót.

A legfrissebb hírek szerint a kórházaknak még a Nemzeti Erőforrás Minisztériummal is engedélyeztetniük kell majd a közbeszerzéseket, ami tovább nehezíti a helyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik