Belföld

Doktor maradhat Schmitt Pál?

Az államfői disszertáció keletkezési körülményeit vizsgáló bizottság lezárta vizsgálatát – írja a Magyar Nemzet.

Nem lesz Magyarországon az államfő holnap, amikor kihirdetik a Semmelweis Egyetem által létrehozott tényfeltáró bizottság plágiumvizsgálatának eredményét. A Magyar Nemzet információi szerint az öt tagból álló testület megállapította, hogy az akkori, tehát az 1992-ben hatályos jogszabályoknak és az egyetemi szabályzatnak megfelelt Schmitt Pál dolgozata, ezért nem indokolt a doktori cím elvétele. A lap úgy tudja, a tényfeltáró bizottság a disszertációban felhasznált források megjelölését szakszerűtlennek minősítette, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy erre már az előopponensi véleményben fel kellett volna hívni Schmitt Pál figyelmét, ám ez nem történt meg.

Tóth Miklós, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Karának dékánja január végén jelentette be, hogy megalakult a bizottság, amely március végén zárja majd le Schmitt Pál disszertációjának vizsgálatát. Schmitt Pál az elmúlt időszakban többször visszautasította a plágiumvádat. Szerinte legjobb tudása szerint készítette kisdoktori disszertációját, és nem tulajdonította el senki szellemi tulajdonát – írja a Magyar Nemzet.

Korábban egyébként olyan információk jelentek meg, amelyek szerint már a Kádár-rendszerben sem volt bocsánatos bűn, ha valaki ellopta más szellemi alkotását. A Népszabadság felidézte, hogy a Legfelsőbb Bíróság 1981-ben úgy döntött, az alperes megsértette a szerzői jogokat, mert más doktori értekezéséből szó szerint emelt át részeket, azokat nem tette idézőjelek közé, nem jelölte meg a forrást, az irodalomjegyzékben csak a szerző másik munkájára hivatkozott. Az ELTE akkor visszavonta a kisdoktori címet. A hvg.hu szintén arról írt, hogy Schmitt Pál védekezése sántít, mert az elnök dolgozata a 20 évvel ezelőtti elvárásoknak, törvényeknek sem felelt meg, amit neki is tudnia kellett, éspedig hivatalból, hiszen a Magyar Olimpiai Bizottságban hozzá tartoztak az oktatási, tudományos ügyek.

A Népszava ugyanakkor arról ír, hogy Schmitt Pált nagy valószínűség szerint megfosztják doktori címétől a tényfeltáró bizottság jelentése alapján. A testület nem dönthet másként, hiszen a sajtó által készített szövegösszevetések, a körülményeket felfedő oknyomozás eredményeként a plágium nyilvánvaló. A kérdés csak az, hogy a vizsgálóbizottság ki meri-e mondani a vád beigazolódását, illetve hogy ennek mi lesz a következménye. A testület ugyanis csak egy jelentést készít, melynek hatására az SE etikai bizottsága dönt Schmitt Pál doktori címének megvonásáról – írja a lap, amely szerint ezt követően válhat aktuálissá a köztársasági elnök lemondása.

A plágiumügy lehetséges végjátékáról a hír24 videóriportere megkérdezte a fideszes képviselőket, illetve magát a “first ladyt” is, aki udvariatlannak tartotta érdeklődésünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik