Belföld

A fehérvári kórház helyett a pécsi?

Kiszivárgott, hogy a siófoki kardiológia sürgősségi ellátását a Fejér megyei kórház helyett a négyszer távolabb lévő pécsibe delegálták.

Miközben rohamosan közeledik május 1-je, az új egészségügyi struktúra indulása, legalább ilyen gyors ütemben szaporodnak a megválaszolatlan kérdések is. Hivatalos válaszok azonban több kérdésre − mint például: hol és milyen szintű ellátásra jogosult a tb-járulékot fizető állampolgár, mit tartalmaz az igénybe vehető szolgáltatáscsomag, mely intézmények mely osztályai szűnnek meg, “alakulnak át”, és főleg hogy mi lesz a sorsa az eddig ezeken az osztályokon kezelt betegeknek – nincsenek- írja a Napi.hu.

A lap úgy tudja a kórházigazgatók már megkapták az ukázt az átalakításhoz, s ebből ki is szivárgott néhány abszurditás. Ilyen, hogy a siófoki kardiológia sürgősségi ellátását az onnan kétórás autóútra lévő Pécsre delegálták a 25 perc alatt elérhető Székesfehérvár helyett. A betegutakat szabályozó matematikai képlet leírásához persze elsősorban azt kellene tudni, melyik intézmény melyik osztályát zárják be, alakítják át, innen kiindulva pedig már indulhatnának a számítások, csakhogy épp az alap tűnik egyre repedezettebbnek.

Betegeket, orvosokat és működtetési pénzeket kellene átcsoportosítani az induláshoz, de az ehhez szükséges és a valójában rendelkezésre álló idő között egyre nagyobb a különbség. Ráadásul a megígért orvosbéremeléshez szükséges megtakarítás a hatékonyság javításából nem jöhet össze, csakis a kapacitások szűkítéséből – állítják a lap forrásai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik