Belföld

Szabályos, de veszélyes a Tesco gyakorlata

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal ellentétben a szakértők veszélyesnek látják a Tesco gyakorlatát.

Az előírások betartása mellett felszeletelhető, 24 órán belül eladható a vákuumhibás hústermék – közölte a Magyar Nemzettel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A lap egy belső Tesco-utasítás alapján kereste meg az új hatóságot.

A cég szerint „amennyiben a termék csomagolása sérül (vákuumhibás), a terméket be kell szedni az eladótérből, és érzékszervileg minősíteni kell. Amennyiben érzékszervileg megfelelnek a termékek, akkor pultban felszeletelhetők, és 24 órán belül értékesíthetők, a nyomon követési előírások, dokumentálási szabályok betartásával”.

A Nébih szerint ez a megoldás valóban alkalmazható, ha az eladótérben egyébként minden szabályosan történt. A lapnak nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakemberek azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás számos veszélyt jelent a fogyasztóra. Az eladótérbe került vagy ott megsérült csomagolásról azonban már nem tudja megállapítani a hatóság, hogy az egyáltalán mitől sérült meg, és milyen hatások, szennyeződések érhették a húst.

A Magyar Nemzet különösnek nevezi, hogy közös fejléccel ellátott együttes közleményben tudatta a Tesco és a Nébih, hogy az első körben vizsgált 26 Tesco áruházban az élelmiszer-biztonsági előírások betartásával kezelik a húsárut. A lap emlékeztet arra, hogy a Tesco több dolgozója szerint a vállalatnál felsőbb utasításra a romlott, büdös húst is árulják, a lejárt szavatosságú csirkéből grillcsirkét sütnek.

A vállalat vezetése határozottan visszautasította ezeket az állításokat, és „tiszta lelkiismerettel” üdvözölte a hatóság bejelentését az átfogó ellenőrzésről. „Amennyiben egyedi szabálytalanságokra bármilyen témában fény derült, azok egyedi, elszigetelt esetek voltak, és minden esetben következményekkel jártak” – tudatta a Tesco.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik