Belföld

Más pénzével csap le a főváros a vízművekre

Nem a saját büdzséjéből vásárolja vissza Budapest a Fővárosi Vízműveket – jelentette be Tarlós István, a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülése után tartott sajtótájékoztatón.

A főpolgármester elmondta: a vízművek maga fogja előteremteni a 15 milliárd forintos vételárat, amelybe más közműcégek is beszállnak majd. Előbbi úgy is lehetséges, hogy a vízmű saját jogán hitelt vesz fel – jegyezte meg Tarlós. Azt egyelőre nem árulta el, mely vállalatok vesznek részt a vásárlásban.

A főpolgármester kifejtette: a visszavásárlással a jelenlegi kisebbségi tulajdonosoknak juttatott menedzsment díjakon a főváros 30 milliárd forintot spórol a következő 10 évben. Tarlós hangsúlyozta: a közgyűlés egyelőre csak egy szándéknyilatkozat fogadott el a vásárlásról hétfőn. Ehhez még a francia Suez Environnementnek és német RWE Aqua Gmbh-nak is csatlakoznia kell. A két külföldi tulajdonos által létrehozott Hungáriavíz Zrt-nek még 470 millió forintos menedzsmentdíj jár erre a negyedévre, amely hozzáadódik a vásárlási költséghez – mondta Tarlós. A megállapodás része továbbá, hogy a főváros lemond a franciákkal és a németekkel szembeni minden követeléséről.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón kitért arra is, hogy amennyiben a szerdai kormányülésen támogatást kap a fővárosnak nyújtott 63,5 milliárdos állami garancia, akkor következő 3 évre a BKV is megmenekült. Ezzel kapcsolatban összeállítottak egy javaslatcsomagot, de részleteket egyelőre nem árult el erről. Hozzátette: április 15-ig meg kell kötnie az új közszolgáltatási szerződést a BKV-nak az állammal, így legkésőbb 2 hét múlva nyilvánosak lesznek a javasolt intézkedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik