Belföld

Elsötétül Pázmánd a Föld Óráján

Fejérben a kis falu kapcsolódik a szombati programokhoz, de a közelben Tata, Tatabánya, Veszprém, és Siófok is.

Szombaton 19 órától kezdődnek a programok, a kis kétezres lakosú településen. A gyerekek játszóházban készítenek narancshéjból mécses tartókat, különböző környezetvédelemre bíztató táblákat. Ezeket kihelyezik a falu több pontjára.
A falu tavaly is részt vet 200 emberrel a programban. A település a természetben van, a gyerekeken keresztül akarják elfogadtatni a felnőttekkel a környezettudatos magatartást- tudta meg a Fehérvár24 Virányiné Reichenbach Mónikától, Pázmánd polgármesterétől.

Magyarországon 2106 ember 52 település, 171 intézmény, vállalat kapcsolódott idén a március 31-én megrendezésre kerülőprogramhoz. A klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében lekapcsolják egyebek mellett a Lánchíd, a Parlament, a Duna korzó, a New York-palota, a Nemzeti Színház, az egri székesegyház, a kecskeméti Cifrapalota, a siófoki Víztorony és a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház világítását is.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái fotón és videón rögzítik majd a magasból, ahogyan egymás után elsötétülnek a bolygó különböző időzónáiba eső területek. Az érdeklődők az Európai Űrügynökség (ESA) honlapján tekinthetik majd meg a felvételeket.

Hírességek, városok és vállalatok ötletes vállalásokkal buzdítanak a csatlakozásra: Miranda Kerr ausztrál szupermodell például ingyen jógaórát tart, ha 500 ember feltölti vállalását a YouTube videomegosztó portálra. A Greenpeace International vezérigazgatója, Kumi Naidoo zöldre festi tekintélyes szakállát, ha tízezren regisztrálnak a Föld órája nemzetközi oldalán.

A 2007-ben Ausztráliából kiindult akció mára a világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmává nőtte ki magát: tavaly 133 ország csatlakozott a kampányhoz és olyan – világszerte ismert épületek – borultak sötétbe, mint a gizai piramisok, az Eiffel-torony, az athéni Akropolisz, a Buckingham-palota és a Big Ben, a római Colosseum és az Empire State Building.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik