Belföld

Elsöprő lett volna a népszavazás, ha érvényes

Nem jött össze a szükséges 50 százalékos részvétel a vasárnapi esztergomi népszavazáson, ám a 8213 voksoló átlagosan 98 százaléka igennel szavazott a 11 kérdésre.

Esztergomban a vasárnap tartott érvénytelen népszavazáson a 8213 szavazó átlagosan 98 százaléka igennel voksolt a főként a városi közszolgáltatások újjászervezésére vonatkozó 11 kérdésre – közölte a választási iroda koordinátora a szavazatok összesítése után.

Nem volt meg az érvényességi küszöb

A legtöbben, 8049-en szavaztak igennel arra a kérdésre, mely szerint szűnjön meg a jelenlegi gyakorlat, hogy az önkormányzattal kapcsolatos magánvádas perek költségeit a városi költségvetésből fizetik. A legkevesebben, 7868-an, arra szavaztak igennel, hogy az ingatlanok kezelését a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó cégre bízzák – mondta el Borz Tibor.

A vasárnapi népszavazáson a választásra jogosultak 35 százaléka, 8213 szavazó járult az urnákhoz. Az 50 százalék feletti érvényességi küszöbhöz 11 875 szavazatra lett volna szükség. A 11 kérdésben tartott népszavazást az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesülete, a Haladó Esztergomért Egyesület, a Jobbik, az LMP és az MSZP közösen kezdeményezte.

Mindenki lát eredményt

Tétényi Éva, független polgármester még vasárnap elmondta, a helyi népszavazások részvételi adataihoz viszonyítva jónak értékeli a részvételi arányt. Hozzátette: Magyarországon egyedül itt valósult meg, hogy két civil szervezet és három parlamenti párt együtt lépett fel, és már maga az összefogás is eredmény.

Steindl Balázs, a Fidesz városi frakcióvezetője a szavazás után azt mondta, hogy pártjuk “örül a népszavazás érvénytelenségének, mert ellenkező esetben több tízmilliós pereket indítottak volna azok a cégek, amelyeket a népszavazással meg akartak fosztani a közbeszerzési eljárásokkal elnyert szolgáltatások gyakorlásától”. Megjegyezte, hogy a népszavazásra elköltött nyolcmillió forint kárba ment. A frakcióvezető szerint “a Jobbik, az LMP, az MSZP és Tétényi Éva koalíciója csak az esztergomiak egyharmadát tudta megszólítani, a fideszesek ellen indított lejárató kampány ellenére”.

Körmöczi Miklós, az Esztergomi Lokálpatrióták Egyesületének elnöke a várakozásoknak megfelelőnek nevezte a részvételi arányt. Elmondta, az aláírásgyűjtő íveket háromezren írták alá, ugyanennyi ember nyilatkozott úgy, hogy szignálná, ha az aláírások nem lennének nyilvánosak. Hozzátette, további háromezer támogatóra is számítottak.
Az elnök közölte: Esztergomban a választásokon 13 ezer ember vesz részt általában, ha ebből 8-9 ezren egy irányba szavaznak, az “biztos támpontot jelent”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik