Belföld

Az utolsó szabad slukkok

Nem áprilisi tréfa, hogy 1-jén, ha rossz helyen dohányzunk már kiszabhatók az egészségvédelmi bírságok.

1-jétől tilos dohányozni a dohányzás számára kijelölt helyek kivételével a közforgalmú intézménynek a nyilvánosság számára nyitva álló helyiségeiben, a közösségi közlekedési eszközön, munkahelyeken, közterületnek minősülő, a gyalogosforgalom számára nyitva álló aluljárókban és egyéb, zárt légterű közforgalmú közlekedő összekötő terekben.

Tilos továbbá cigarettázni, pipázni, szivarozni a közterületi játszótereken, a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül, a helyi közösségi járműveken, helyiérdekű vasúton, menetrend alapján belföldi helyközi közforgalomban közlekedő autóbuszon, valamint menetrend szerint közlekedő személyszállító vonaton.

A törvény szerint a magánélethez fűződő jogok tiszteletben tartása mellett kerülni kell a dohányzást különösen kiskorúak, várandós nők, betegek vagy mozgásukban bármilyen okból korlátozott személyek jelenlétében a magánélet színterein is, különösen a zárt légterű helyiségekben vagy gépkocsik zárt utasterében, mivel a dohányfüst minden esetben mérgező, annak nincs biztonságos egészségügyi határértéke.

A korlátozások megsértése esetén legalább 20 000, legfeljebb 50 000 Ft. lesz az egészségvédelmi bírság összege. A jogszabály sokkal súlyosabb büntetéseket helyez kilátásba a dohányzóhelyek kijelöléséért, az ellenőrzésért, a törvény betartásáért felelős személyekre, ha nem teljesítik az előírásokat.

Ajánlott videó

Irtózatosan nagy a takarmányhiány az Alföldön, márpedig ha nincs mit adni az állatoknak, nem lesz se tej, se hús. Kisújszálláson már csak egy kisüzemi marhatartással foglalkozó gazda maradt; a család kétségbe van esve, sorra vágják le a tejelő állatokat. Ha nem kapnak segítséget, évtizedek munkája megy veszendőbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.