Belföld

A pártokkal közösen írnak jelentést Magyarországról

Együttműködésre alapozott tevékenységet ígért magyar újságíróknak adott hétfői nyilatkozatában Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti képviselő, akit az EP Magyarországról szóló jelentésének előkészítésével bíztak meg.

Párthovatartozáson, bal- és jobboldal szembenállásán felülemelkedő, együttműködésre alapozott tevékenységet ígért magyar újságíróknak adott hétfői nyilatkozatában Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő, akit az EP Magyarországról szóló jelentésének előkészítésével bíztak meg. Az EP állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága (LIBE) Brüsszelben ezen a napon tartja a témának szentelt első ülését annak nyomán, hogy február 16-án Strasbourgban a parlament plenáris tanácskozásán négypárti állásfoglalást szavaztak meg a közelmúltbeli magyarországi politikai fejleményekről. Abban utasították a LIBE-bizottságot, kísérje figyelemmel, hogy miként valósítják meg Magyarországon az európai intézmények ajánlásait, és megállapításairól készítsen jelentést.

A 315 támogató vokssal, 263 ellenszavazattal, 49 tartózkodás mellett elfogadott határozat az EP “súlyos aggodalmát” fejezte ki “a demokrácia gyakorlásával, a jogállamisággal, az emberi és szociális jogok gyakorlásával, a fékekkel és ellensúlyokkal, az egyenlőséggel és a diszkriminációmentességgel összefüggésben”. Felszólította a magyar kormányt: tegyen eleget az Európai Bizottság, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásainak, és azoknak megfelelően módosítsa az érintett törvényeket.

A portugál politikus elmondta, hogy a hétfői ülésen nem az érdemi, tartalmi kérdésekről, hanem inkább csak a munkamódszerek, a tevékenységi keretek kialakításáról lesz szó. Munkájának nincs előre rögzített menetrendje, és egyelőre határidő sincs a jelentés elkészítésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik