Belföld

Víz Világnapja: Megújult az emlékmű

Az ENSZ 1994-ben nyilvánította március 22-ét a Víz Világnapjává, azóta világszerte ezen a napon ünneplik egyik legféltettebb kincsünket, a vizet.

Magyarország is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik fontos célja, hogy a jövő generációiban tudatosítsa a víz szerepének, védelmének jelentőségét.

A program a hagyományokhoz híven az idén is a révfalui árvizes emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester avatta fel a szökőkutat, amelyet a jeles eseményre a Pannon Víz, a Győrszol és az ÉDUVÍZIG összefogásával újítottak fel, mintegy ötmillió forintból.

Az alpolgármester kifejtette, 1954-ben árvíz sújtotta Révfalut és a Szigetközt. Ma már nehezen elképzelhető, hogy ezeken az utcákon akkor csak csónakkal lehetett közlekedni. A víz magasságát egyébként az emlékmű is jelzi, ahonnan a víz csordogál, ott hömpölygött egykor az ár.

Dr. Somogyi Tivadar emlékeztetett, 2002-ben az ’54-eshez hasonló árhullám vonult le a folyóinkon, de akkor már a kiépített árvízvédelmi rendszer megvédte a várost. A megújult szökőkút amellett, hogy emléket állít az 1954-ben történteknek, ma már egy kis közösségi tér, Révfalu emblematikus helye, ahol kicsit megpihenhetünk, leülhetünk, beszélgethetünk.

Janák Emil az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója ünnepi beszédében elmondta, minden évben más téma, más szlogen kerül fókuszba a Víz Világnapján. Az idei szerint „a világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk”. Hozzátette, az elkövetkező húsz évben a legnagyobb problémát nem a klímaváltozás fogja okozni a vízgazdálkodás számára, hanem a világban tapasztalható rohamos népességnövekedés. A tömeges élelmiszer-előállítás rengeteg vizet emészt fel.

Az igazgató hangsúlyozta, küldetésünk tehát, hogy megvédjük vízkincsünket. Habár nem is gondolunk bele, ez talán az egyik legfontosabb feladat a világon, hiszen víz nélkül nincs élet sem.

A nap a Kálóczy téri árvízvédelmi központban folytatódik, ahol a fiatalok különböző bemutatókon keresztül ismerkedhetnek a vízzel, a vízvédelemmel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik