Belföld

Tisztújít az MSZP

A jövő szombati tisztújító kongresszus előkészületeiről tájékoztatja Mesterházy Attila pártelnök az MSZP választmányát.

A szocialista párt egy hét múlva tartja kétévente esedékes tisztújítását, ahol nyolc év után lesz verseny a pártelnöki tisztségért, miután Mesterházy Attila és kihívója, Szanyi Tibor is összegyűjtötte az induláshoz szükséges háromezer aláírást a párttagoktól. Korábban Gyurcsány Ferencet, Lendvai Ildikót és Mesterházy Attilát is ellenjelölt nélkül választották meg az MSZP élére, így a küldöttek először dönthetnek két jelölt közül azután, hogy 2004-ben Hiller István legyőzte Szekeres Imrét.

Verseny lesz az országos választmány vezetéséért is, a testületet nyolc éve irányító Simon Gábor mellett ugyanis Botka László szegedi polgármester is elindul a pozícióért. Az elnökhelyettesi posztra hárman kaptak elegendő jelölést: Balogh András, aki jelenleg is az MSZP második embere, Simon Gábor és Szanyi Tibor.

A két alelnöki helyre ugyancsak hárman pályáznak: Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője, Gúr Nándor Borsod-Abaúj-Zemplén megyei pártelnök és Herczog Edit európai parlamenti képviselő.

Az elnökség összetételében is változások várhatók: Mesterházy Attila ugyanis azt szeretné, hogy a testületbe országosan nem vagy kevéssé ismert politikusok is bekerüljenek. Az elnökségi helyekre, ahogy két évvel ezelőtt, most is háromszoros a túljelentkezés, csaknem negyvenen kaptak jelölést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik