Belföld

A pályakezdőknek nem jár béremelés

Az egészségügyi béremelésből kimaradnak a pályakezdő szakdolgozók. A kamarai elnök szerintrendkívül kevés volt a forrás, ezért.

Vannak olyan egészségügyi szakdolgozók, akik mindössze bruttó ezer-háromezer forint közötti emelésre számíthatnak, azok pedig, akik három évnél rövidebb ideje dolgoznak az ágazatban, kimaradnak az egészségügyi béremelésből – írta a Magyar Nemzet, az egészségügyi államtitkárság által a szakmai szervezeteknek elküldött dokumentumra hivatkozva.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a lapnak elmondta, hogy a pályakezdők azért maradtak ki a béremelésből, mert rendkívül kevés volt a forrás: ugyanannyi – 15 milliárd forint – jutott 70 ezer szakdolgozóra, mint 17500 orvosra. Megjegyezte: míg a nem orvos végzettségű diplomások egy része – a pszichológusok, vegyészek, kémikusok, biológusok – az orvosoknak járó emelés felét, addig az egyetemet, főiskolát végzett szakdolgozók jelentős része csak a töredékét kapta.

A MESZK elnöke szerint ez ellentmond annak az eredeti elképzelésnek, hogy a pluszjuttatás mértéke vegye figyelembe a pályán eltöltött időt és a képzettséget is. A szervezet észrevételeit eljuttatta az Országgyűlés egészségügyi bizottságához és a szaktárcához, utóbbival már hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek.

A pályakezdők valóban kimaradnak a juttatásból, és tényleg vannak olyanok is, akiknek csak egy-kétezer forint jut – erősítette meg Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke. Szerinte szükségtelen, aránytalan, méltánytalan és megalázó az a különbségtétel, ami az orvosoknak és a szakdolgozóknak járó fizetésemelés között van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik