Belföld

Zöldbárók nyomába erednének Gyurcsányék

Parlamenti vizsgálóbizottság megalakítását javasolja a Demokratikus Koalíció. Arra kíváncsiak, milyen érdekek érvényesültek egyes földpályázatok elbírálásakor.

Varju László pártigazgató a vidékfejlesztési államtitkári posztról januárban lemondó Ángyán József szavaival indokolta a kezdeményezést. A fideszes politikus a mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának szerdai ülésén sajtótudósítások szerint védhetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte bizonyos földpályázatok eredményét, átláthatatlannak a pályázati rendszert.

A többi között kifogásolta, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet által kiírt pályázatokon nem nyilvános a pontozás, egyes esetekben pedig nem is írnak ki pályázatot. Ugyanakkor előfordult több ízben is, hogy a településtől távol lakó nagygazdák, nagyüzemek és vállalkozók nyertek a pályázatokon, a helyi gazdálkodóknak pedig semmi sem jutott.

Varju László szerint mindezek alapján világos, hogy a Fidesz korábbi ígéretével szemben nem a kis gazdaságokat segíti, hanem saját érdekkörét juttatja termőföldhöz. Ennek hátterét, a pályázatok elbírálásának szempontjait pedig fel kell tárni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik