Schmitt megőrizné a magyar-lengyel barátságot

A köztársasági elnök szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar-lengyel barátság megmaradjon, ezért a fiatalok felé is át kell örökíteni az eddigi kapcsolatokat.

Az államfő lengyel partnerével, Bronislaw Komorowskival pénteken Ópusztaszeren ünnepelte a magyar-lengyel barátság napját. Az ünnepségen azt mondta, a magyarokat és a lengyeleket igen sok kapcsolat köti össze, hosszú utat megtéve együtt léptek be az Európai Unióba és a NATO-ba, illetve alakították szűkebb környezetük együttműködését, a visegrádi négyek csoportját.

A két országot összekötő kapcsolatokra utalva felidézte, Európa öt legrégebbi alapítású egyeteme között van magyar és lengyel is. A két nemzet történelmében a menekülni, bujdosni kényszerültek mindig számíthattak befogadásra a másik országban – fogalmazott. Az államfő emellett emlékeztetett az 1848-1849-es szabadságharcban fontos szerepet betöltött Bem Józsefre, az 1920-as magyar lőszerszállítmányra és az 1956-os lengyel vér-, kötszer- és gyógyszeradományra is.
A köztársasági elnök elmondta, a hagyomány szerint annak idején Szer mezején gyűltek össze a nemzet jövőjéért felelősséget érzők, ami a mai magyar parlamentarizmus előzményének tekinthető.

Bronislaw Komorowski hangsúlyozta: a magyar-lengyel barátság átvészelve a nehéz időszakokat évszázadok óta tart, ezért a jövőben is tartós maradhat. A két ország “bátran, büszkén” haladhat célja, a közös, európai élet felé – fogalmazott.
Mint mondta, abban az időben, amikor a magyarok megkezdték államuk építését, a Kárpátokon túl, északon a polánok is megindították országuk építését.

A lengyel államfő kiemelte, fejet kell hajtani a több mint ezeréves magyar, a közel ezeréves lengyel múlt és mindazok előtt, akik hozzájárultak a két nemzet közötti kapcsolatok fejlődéséhez.

A magyar-lengyel barátság napját tavaly a lengyelországi Poznanban ünnepelték, a város alpolgármestere, Dariusz Jaworski vándorzászlót adott át Magyar Annának, Csongrád megye elnökének és Zakar Péter alelnöknek.

Magyar Anna az eseményen arról beszélt, a magyaroknak Lengyelország “a legtisztább nemzet Európában”, mindig is fontos viszonyítási pont volt. A két nemzetet összeköti a közös sors és a történelem – hangoztatta, hozzáfűzve: minden nemzedéknek át kell adniuk a másik nép tiszteletét.

Michal Luty, a magyar-lengyel barátság napjának a jövő évben helyszínéül szolgáló lengyelországi Katowice alpolgármestere azt mondta, a magyarok segítséget nyújtottak a II. világháborúban a lengyeleknek, pedig maguk is nehéz helyzetben voltak. Ennek emlékére jövőre táblát lepleznek le a városban – közölte.

Az eseményen a magyar-lengyel kapcsolatok elmélyítésére tett erőfeszítéséért Schmitt Pál Tadeusz Kaczornak, Magyarország tiszteletbeli főkonzuljának a magyar érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta, Csúcs Lászlónénak, az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnökének pedig a magyar érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adta át.

Bronislaw Komorowski a lengyel érdemkereszt arany fokozata kitüntetést adományozta Csáki Bélának, a Darfü Nonprofit Kft. önkormányzati kapcsolattartójának.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.