Belföld

Megmentené a főváros az Arany Alkony lakóit

A városháza keresi a megoldást, de legalább 4 hónap haladékot kér az idősotthonokproblémájának kezelésére.

A fővárosi önkormányzat keresi a megoldást az Arany Alkony Idősek Otthona ügyében – tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága pénteken az MTI-t. Az ellátottak biztonsága érdekében arra kérik az illetékes, másodfokon eljáró Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt és az eljárást felügyelő Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy mielőbbi döntésével tegye lehetővé, hogy legalább 4, de legfeljebb 6 hónapja legyen a fővárosi önkormányzatnak a probléma kezelésére.

A Fővárosi Szociális és Gyámhivatal április 1-i hatállyal vonta vissza az Arany Alkony otthonok működési engedélyét. A fő indok az volt, hogy a fenntartó Kálvin János Presbiteri Misszió (KJPM) és a tulajdonosok között nem jött létre ingatlanbérleti jogviszony. A gyámhivatal a fővárost kérte fel, hogy gondoskodjon a rászoruló 840 idős ember ellátásáról, ám az önkormányzat megfellebbezte a határozatot, arra hivatkozva, hogy 15 nap nem elég a megfelelő ellátás megszervezésére és a jogvita megoldására.

A krízishelyzet ugyanakkor példás együttműködést hozott, miután a fővárosi önkormányzat segítséget kért az illetékes tárcáktól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, továbbá egyházi és civil fenntartóktól. Három nap alatt 14 egyházi és civil fenntartó, köztük a Református, a Baptista és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közel 500 férőhelyet, pszichológusokat, lelkészeket, jogászokat, orvosokat ajánlott a probléma megoldására. Emellett a főváros 200 üres férőhelyet ajánlott fel, s július elsejétől további 530 férőhelyet tud bevonni.

A főváros álláspontja szerint az otthonokban maradni kívánók ellátásának biztonságát az szolgálná, ha a tulajdonos Medicatus Kft. és társai, vagy az általuk létrehozott Kht. tartaná fenn az intézményeket. Mint indokolták, ezzel a határozatra okot adó jogvita megszűnne, hiszen a tulajdonos és a fenntartó azonos lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik